Ксавие Лапер дьо Кабан: Франция трябва да запази свободата си

Заплахата на терористите върху демокрацията я има откакто в света има демокрация, заяви посланикът на Франция в Бъглария

Ксавие Лапер дьо Кабан: Франция трябва да запази свободата си
152 ~ 2 мин. четене

Франция стана обект на терористични нападения в петък, защото е своеобразен символ на свободата. Това каза пред БНР посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан по повод атентатите в Париж в петък, при които над 120 души бяха убити. 

„Заплахата на терористите върху демокрацията я има откакто в света има демокрация. Не за първи път в историята на моята страна се случват такива атентати. Терористи винаги ще има, но тези терористи дори да са или не французи, те са били тренирани и организирани отвън от ИДИЛ“, категоричен е той.  

Дипломатът коментира изказването на френския президент Франсоа Оланд в събота, в което държавният глава спомена, че има една терористична армия - ИДИЛ, която воюва. „Това значи , че сега има война, в която трябва да победим“, подчерта посланикът на Франция в България. 
Според посланикът на Франция, за да живее френският народ свободно и спокойно, трябва да поеме риска на свободата. 

„Абсолютно невъзможно е да има полицай зад всеки французин, а Париж да е пълен с войници. Иначе вие сте в затвор, а това не е идеята, която ние имаме за живот в едно свободно общество“, каза той.  

Разликата със САЩ е, че Франция е много близо до ИДИЛ географски, допълни Лапер дьо Кабан. Ние живеем в свободно европейско пространство, където хората могат да пътуват свободно от Франция към Турция до Сирия и Ирак, а след това да се връщат. Нашите служби имат възможност да наблюдават по-добре всички движение, но това е много трудно. 

Запитан защо точно Франция беше атакувана, той каза, че за страната му свободата е най-важната ценност. Тя е е символ на тази свобода. 

„Но има и нещо друго – моята страна е на първия ред срещу ИДИЛ от две години и беше също на първия ред от европейките страни, които искат да има едно решение в Сирия без Башар Асад“.

Подкрепи Economic.bg