Куба започна да ваксинира 2-годишни деца срещу коронавирус

Използват се произведени в страната собствени ваксини, които не са признати и одобрени за употреба от СЗО

Куба започна да ваксинира 2-годишни деца срещу коронавирус

Снимка: Pixabay

1316 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Куба стана първата държава в света, която ваксинира деца от 2-годишна възраст срещу COVID-19. За целта се използват произведени в страната собствени ваксини, които не са признати и одобрени за употреба от Световната здравна организация (СЗО), предаде AFP.

Комунистическият остров с 11.2 млн. души население има за цел да ваксинира всички деца. Кампанията трябва да приключи преди да бъдат отворени училищата, по-голямата част от които са затворени от март 2020 г.

Новата учебна година започна в понеделник, но дистанционно и чрез телевизионни програми, тъй като повечето кубински домове нямат достъп до интернет.

Кампанията, в която се използват кубинските ваксини Abdala и Soberana, обхвана първо подрастващите, навършили 12 години.

Държави като Китай, Обединените арабски емирства и Венецуела също обявиха, че планират да ваксинират деца под 12 г., а Чили одобри китайските ваксини Sinovac за деца между 6 и 12 години.

Кубинските ваксини, първите разработени в Латинска Америка, не са преминали международна научна партньорска проверка. Те се основават на рекомбинантна протеинова технология - същата, използвана от американските Novavax и френските Sanofi, които също очакват одобрението на СЗО.

За разлика от много други препарати, рекомбинантните ваксини не изискват екстремно охлаждане и за съхранението им не са необходими специални хладилници.

Куба регистрира огромен брой новозаразени през последните месеци, което оказва натиск върху здравната й система.

Подкрепи Economic.bg