„Кухите компании“ предизвикват фурор в САЩ тази година

В момента 408 SPAC-а със 131.1 млрд. долара в брой търсят компании за сливане

„Кухите компании“ предизвикват фурор в САЩ тази година

Снимка: Pixabay

1276 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Wall Street смяташе, че 2021 е годината на компаниите за придобиване със специално предназначение (SPAC). И все пак само за три месеца секторът набра 83.4 млрд. долара от първични публични предлагания (IPO). Като това е целият паричен поток за 2020 г. Това показват данни от индустриалния изчислителен център SPAC Research, пише Reuters.

Изумителният растеж отразява нарастващата популярност на "кухите компании" (SPAC) като алтернативен инструмент на традиционното IPO. Чрез сливане със SPAC, фирмите могат да дебютират на фондовия пазар, правейки прогнози за инвеститори - нещо, което не е разрешено в традиционното IPO. 

Ако някой ми беше казал в началото на годината, че ще надхвърлим цялата 2020 г. по събран капитал само за едно тримесечие, нямаше да повярвам. Това е уникално, като дори не виждам признаци растящият интерес да се забави“, каза Карлос Алварес, ръководител на звеното за устойчиви капиталови решения в UBS Group AG.

В момента 408 SPAC-а с капитализация от 131.1 млрд. долара търсят компании, с които да се слеят. Въз основа на грубото правило, че те обикновено се слива с дружество, 3-5 пъти по-голяма от нейния размера, което се равнява потенциално над 600 млрд. долара.

Нови нагласи на пазарите

Инвестиционният банкер Дейвид Нусбаум и адвокат Дейвид Милър измислят дружеството за придобиване със специално предназначение през 1993 г., за да дадат на частните фирми друг начин за достъп до ежедневни инвеститори. SPAC са били рядко използвани и неясни през по-голямата част от тяхното съществуване, но сега са „новото голямо нещо“.

25-членната инвестиционна банка на Нусбаум се възползва от ролята на нейния съосновател при формирането на SPAC. Почти целият бизнес на EarlyBird е свързан с такива компании и досега е участвала в създаването на дружества тип "празни чекове" на стойност 2.3 млрд. долара през 2021 г., поддържайки компанията сред 15-те най-активни банки в региона. Винаги, когато EarlyBird прави SPAC трансакция, служителите ѝ получават бонус, казва Нусбаум.

Критиците на бума на SPAC предупреждават, че големият обем сделки, извършвани от по-малки банки, е сигнал, че бумът на този вид фирми е отишъл твърде далеч. Фирмите, чиято стойност напоследък стана милиарди долари в сделки със SPAC, включват компания за селскостопански технологии AppHarvest Inc. и производител на акумулатори за електрически автомобили Microvast Inc.

Компаниите празни чекове за кратко се утвърдиха в средата на 2000-те години, когато по-големите фондови борси започнаха да котират SPAC, а известни инвеститори като Нелсън Пелц ги използваха като инструменти за сключване на сделки, но финансовата криза отново прекъсна волатилния пазар. Връщането на инвеститорите към SPAC бе приглушено, докато компании с висок растеж, като фирмата за космически туризъм Virgin Galactic Holdings, не започнаха да се сливат с тях през 2019 г. - ключова промяна, която върна SPAC към първоначалното им предназначение.

Коментари: 0