Кунчев: COVID случаите ще започнат да растат до две седмици

В зависимост от данните на заболеваемостта и други държави може да попаднат в „червената зона“

Кунчев: COVID случаите ще започнат да растат до две седмици

Снимка: Красимир Свраков

3584 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предупреди, че до две седмици положителните проби за индийския вариант на COVID-19 ще започнат да се увеличават. Причината е, че мутацията вече се разпространява масово в България.

Страната ни няма как да избегне идващата нова вълна, но може да я смекчи. Именно заради това в „червената зона“ днес попаднаха страни като Кипър, Великобритания, Северна Ирландия, Испания, Фиджи и Кувейт, обясни Кунчев. По този начин здравните власти се опитват да ограничат "вноса" на новия вирус в страната.

Пристигащите от тези страни подлежат на 10-дневна карантина, която може да бъде отменена само след представянето на отрицателен PCR тест. Кунчев подчерта, че антигенните тестове не се признават при отмяна на карантината.

Последните данни за заболеваемостта сочат, че в части на Гърция, Кипър, Португалия и Нидерландия ситуацията също се влошава.

По отношение на COVID сертификата, Кунчев посочи, че той дава предимство за свободно придвижване в рамките на ЕС, но различните страни може да налагат различни ограничения, ако забелязват обезпокоително повишение на нивата на заболелите.

Ограничения ще бъдат пречка за туристите, които страната ни очакваше, но Кунчев заяви, че Планът за действие предвижда влизане на мерките до 48 ч., така че да има предвидимост за бизнеса и гражданите да се ориентират в променените условия.

Всяка една нова мярка представлява затруднение, но при нас изискванията са сведени до минимум. Погледнете другите страни, например Китай. Там важи задължителна карантина от 16 дни и 3 отрицателни PCR теста“, коментира Кунчев.

По отношение дали да бъде въведено задължително ваксиниране на определени професии, Кунчев заяви, че за медицинските и социалните работници такава мярка може да бъде оправдана. До момента около 40% от здравните работници са ваксинирани.

Кунчев посочи, че оптимистичният вариант да посрещнем нова вълна е септември или октомври, но на базата на данните в ЕС и света, вълната се очаква много по-рано. Той заяви, че ако темпът на ваксинация се увеличи, страната може да премине по-леко през новата вълна.

Подкрепи Economic.bg