Кунчев очаква масова ваксинация през пролетта

Българските здравни власти не подкрепят "хитрината" на Великобритания

Кунчев очаква масова ваксинация през пролетта

Снимка: Красимир Свраков

Пролетния сезон мисля, че ще можем да започнем ваксинирането на всички желаещи масово. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг след получаването на поредната пратка от ваксини на Pfizer и BioNTech, чийто брой обаче бе намален наполовина заради реорганизация на производството. Днес в България пристигнаха малко над 18 000 дози вместо предварително очакваните 35 000. Причината е в доставчика, който намали наполовина производството си и доставките за цяла Европа.

Ваксини срещу коронавирус

Доц. Кунчев обясни, че личните лекари вече имат данни за хората, които активно са потърсили ваксина.

Списъкът трябва да се прави до 2-3 седмици преди имунизацията, за да бъде актуален, но всеки, който поиска, ще бъде ваксиниран. Би следвало да се започне от хората в най-висок риск – хората с хронични заболявания, със специфични белодробни заболявания, които се стремим да предпазим най-бързо“, допълни доц. Кунчев.

Той заяви, че българските здравни власти не споделят идеята на Великобритания за поставянето на колкото се може повече първи дози и изчакване с вторите, защото ваксините са високотехнологичен продукт.

Междувременно в някои области на страната днес започва втората фаза от ваксинацията. София не е една от тези области, но там това може да стане след около седмица или 10 дни по думите на доц. Кунчев.

Коментари: 0