Pfizer намалява доставките на ваксини за Европа

Американската компания е започнала реорганизация на производството си, което означава временно лимитиране на пратките

Pfizer намалява доставките на ваксини за Европа

Снимка: БТА

Европейските страни, включително Обединеното кралство, ще получат по-малко ваксини на Pfizer от очакваното, съобщиха от Норвежкия институт за обществено здраве. Доставките ще започнат да намаляват, което допълнително усложнява бавното разпространение на имунизациите на целия континент, пише FT.

Геир Букхолм, директор на контрола на инфекциите в NIPH, заяви, че американската фармацевтична компания е казала на Норвегия в петък сутринта, че ще получи 18% по-малко дози от очакваното през следващата седмица. Той добави, че временното намаление ще засегне всички европейски страни, тъй като Pfizer реорганизира производството си, за да увеличи капацитета си тази година от 1.3 на 2 млрд. дози.

По-рано Pfizer предупреди, че прогнозните обеми, доставени за всяка държава през дадено тримесечие, „може да се наложи да бъдат коригирани“.

Компанията потвърди, че увеличаването на производството означава модификации на процеса и че това изисква допълнителни регулаторни одобрения.

„Въпреки че това временно ще повлияе на пратките в края на януари до началото на февруари, ще осигури значително увеличение на дозите, достъпни за пациентите в края на февруари и март“, се казва в съобщението на компанията.

Белгийско съоръжение на Pfizer в близко бъдеще може да има колебания в поръчките и графиците за доставка. Пратките за Обединеното кралство, които идват от същото предприятие, ще намалеят, казаха от Pfizer.

Норвегия, която ще получи 36 075 дози през следващата седмица, вместо очакваните 43 875, заяви, че не знае колко време ще отнеме на Pfizer да се върне към максималния си капацитет.

Скандинавската държава, подобно на няколко други европейски страни, трупа запаси от дози, в случай че има проблеми с доставките, и заяви, че сега ще черпи от този запас. Букхолм отбеляза, че Норвегия има достатъчно, за да си покрие нуждите за „няколко седмици напред“, ако е необходимо.

Малко по-късно обаче председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е уверена, че ЕС ще получи предвидените количества от ваксините на Pfizer и вече е разговаряла с компанията. 

Коментари: 0