Кунчев: Вече сме в началото на четвъртата COVID вълна

По думите му е възможно през септември да има по 3000 заразени на ден и локдаун за неваксинирани

Кунчев: Вече сме в началото на четвъртата COVID вълна

Снимка: Красимир Свраков

6370 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Мерки срещу COVID-19

България вече навлиза в четвъртата COVID вълна. От една седмица отбелязваме непрекъснат ръст. За щастие, не с прекалено бърз темп, но е факт, че от миналата седмица имаше ден с над 300 заразени. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на Nova.

Той предполага, че тази седмица дневните новозаразени ще бъдат над 500. По думите му е напълно възможно през септември да има по 3000 заразени на ден.

„Колко точно ще бъдат заразените и колко бързо ще дойдат, зависи от много фактори – като се започне от процента на имунизацията, където не можем да се похвалим кой знае с какви успехи и минем през спазването на мерките, където още по-малко можем да се похвалим с някакви успехи. За съжаление, можем да очакваме и по-тежки от възможните варианти”, отбеляза доц. Кунчев.

Според него ще се наложи затягане на противоепидемичните мерки, в случай че кривата на новозаболелите стане твърде стръмна, каквато е в страни като Кипър, Гърция и Малта.

Запитан дали се обмисля локдаун в някаква форма само за неваксинирани, той отвърна, че от медицинска гледна точка има логика, защото имунизираните са много по-защитени от останалите. Обществото обаче е много уморено, напомни експертът.

Бих препоръчал нови и тежки ограничения само като крайна мярка, защото натрупаната умора и желание за нормален живот са много силни. Ако обаче кривата е твърде стръмна, ако имаме 3000-4000 заразени на ден, това не е невъзможно да се случи. Всичко зависи от обстановката”, посочи още Кунчев.

Над един милион са вече напълно ваксинираните срещу COVID-19 в България, показва справка в Единния информационен портал. Хората със завършен ваксинационен цикъл – получили една доза от препарата на „Янсен“ или две дози от останалите три одобрени ваксини в ЕС – вече са 1 001 143. През изминалото денонощие са поставени 2171 дози ваксина.

Подкрепи Economic.bg