Нови надежди относно Brexit повишиха курса на паунда

Отчасти позитивизмът се дължи и на изказване на главния преговарящ за Brexit от името на ЕС Мишел Барие

Нови надежди относно Brexit повишиха курса на паунда
Курсът на британската лира остава на високо равнище спрямо еврото и долара благодарение на позитивни медийни брифинги от Брюксел, където продължават преговорите за Brexit.

Дипломатите от ЕС и Великобритания продължават да търсят решение как да бъде уреден статутът на границата между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, и Република Ирландия. Според британския вестник The Telegraph „започва да се оформя ново споразумение за Brexit, след като източници и от Брюксел, и от Лондон, казаха, че след позитивен ден на преговори е дадено потенциално решение на проблема с ирландската граница“.

Европейски и британски източници са казали на вестника, че има „предпазлив оптимизъм“, че може да се очертае конкретен път към постигане на споразумение. Към 10:50 ч. българско време поскъпването на паунда спрямо еврото беше с 0.21%, а спрямо долара – 0.22%.

Миналата седмица като цяло курсът на паунда отбеляза значими повишения, тъй като настроението на изказванията около Brexit се подобриха осезаемо. Тъй като в неделя и понеделник излязоха заглавия, които напомниха на пазарите, че още много работа трябва да бъде свършена за ратифицирането на споразумение между Великобритания и ЕС, британската лира отчасти се обезцени.

Днешното поскъпване на паунда се дължи до голяма степен и на изказване на главния преговарящ за Brexit от името на Брюксел Мишел Барние, който каза, че постигането на споразумение „все още е възможно тази седмица“ и добави, че води „интензивни“ преговори с британските представители.
Коментари: 0