Кувейт отзова посланика си от Иран

Напрежението между двете страни продължава да расте

Кувейт отзова посланика си от Иран
220 ~ 1 мин. четене

Напрежението между Саудитска Арабия и Иран продължава да расте. Кувейт отзова посланика си от Иран заради нападенията срещу саудитски дипломатически мисии в Иран, предаде BBC.

Решението идва след като в събота Саудитска Арабия обяви, че е екзекутирала 47 души, сред които и шиитския проповедник Нимр ан-Нимр. Това предизвика негодуванието на шиитската общност в ислямския свят и доведе до протести и нападение на саудитското посолство в Иран. Иранският посланик бе изгонен от страната.

Судан последва примера и даде на иранските дипломати в страната срок от две седмици да я напуснат. Бахрейн също предприе аналогична стъпка спрямо Иран, давайки 48-часов срок на иранските дипломати в малкото островно кралство в Персийския залив да напуснат територията на страната.

Обединените арабски емирства обявиха, че понижават нивото на дипломатическите отношения с Иран и ограничават боря на иранските дипломати в страната. Те оносноваха решението си с „продължаващата намеса на Иран във вътрешните работи на аранските страни от Залива“.

Външният министър на Египет Самех Хасан Шукри определи нападенията над саудитски дипломатически представителства в Иран като неприемливи. Той потвърди подкрепата на Египет за Саудитска Арабия преди предстоящата среща на външните министри на Арабската лига, на която предстои да бъде обсъден конфликтът между Рияд и Техеран.

Саудитска Арабия постави условие на Иран, при което ще се съгласи да нормализира отношенията си със страната. Постоянният й представител в ООН Абдала Ал-Муалими заяви, че когато Техеран престане да се намесва във вътрешните работи на други държави, отношенията ще бъдат възстановени, предаде „Ройтерс“.

Подкрепи Economic.bg