КЗК глоби фирма на Марешки по жалба на големите вериги

Според регулатора горивата по бензиностанциите са продавани на по-ниски от производствените им цени

КЗК глоби фирма на Марешки по жалба на големите вериги
Автор: Александра Сотирова

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби фирмата „Трейднет Варна“ ЕООД на Веселин Марешки (чрез която той влезе в бизнеса с горива) със 175 хил. лв. за това, че е продавала горива (бензин, дизел и пропан-бутан) на дребно на цени, по-ниски от разходите за производство и реализация на тези продукти за продължителен период от време и в значителни количества. Според регулатора целта е била нелоялно привличане на клиенти.

Става въпрос за веригата бензиностанции на депутата от "Воля" VM Petroleum, която в рамките на няколко години отвори обекти в големи и малки градове в страната. Дружеството „Трейднет Варна“ официално е собственост на Нина Найденова Марешка-Иванова (сестра на Веселин Марешки) с управител Веска Спасова Марешка (майка на депутата и председател на ПП "Воля"). По тази причина депутатът и зам.-председател на парламента Веселин Марешки няма да поеме пряка отговорност за нарушението. 

Решението е по жалба на големите петролни вериги „Лукойл България“, „Еко България“, „Нис Петрол“, „Петрол“, „Синергон Петролеум“, „Ромпетрол България“ и „ОМВ България“, подадено през декември 2017 г.

По Закон за защита на конкуренцията санкцията възлиза на 0.1% от приходите на дружество за финансовата 2017 г. Решението на антимонополната комисия може да бъде обжалвано пред ВАС в срок от 14 дни. 

Според големите вериги в сектора „Трейднет Варна“ разпространява неверни сведения и изопачава факти, с което уврежда доброто име на конкурентите на пазара на дребно с горива и ги представя в негативна светлина пред обществото.

Друго оплакване на жалбоподателите е, че откакто работят бензиностанциите на VM Petroleum (от 2015 г. насам) са довели до отлив на клиенти от конкурентните бензиностанции и по този начин се създава риск от негативни последици за останалите участници на пазара.

Коментари: 0