КЗК проверява Uber след сигнал на конкурент

Това не е първото производство срещу алтернативния превозвач

КЗК проверява Uber след сигнал на конкурент
220 ~ 1 мин. четене

Комисията за защита на конкуренцията образува производство срещу компанията Юбер България, предлагаща транспортни услуги, алтернативни на таксиметровите.

Съобщение за производството срещу Юбер България е публикувано на 12 май от КЗК. То е започнало след жалба на таксиметровата фирма О'Кей Супертранс. Предметът е "Забрана за нелоялна конкуренция".

Собственик на регистрираното през юли 2014 г. ЕООД "Юбер България" е Uber International Holding B.V., регистрирано в Амстердам, Нидерландия.

На 8 април КЗК образува производство за нелоялна конкуренция срещу Uber B.V. и Razier Operations B.V., регистрирани в Амстердам, след писмо на Столична община от 12 декември 2014 г.

Услугата UberХ се предлага в България от 9 декември 2014 г. и е достъпна чрез мобилното приложение на Uber. Чрез нея пътници могат да правят заявки за споделяне на евтин превоз в рамките на населено място. От друга страна, тя позволява на шофьорите да се свържат с потенциалните си пътници, да ги превозят с личните си автомобили и да споделят разходите.

Подкрепи Economic.bg