Lego сглоби функционално Bugatti Chiron от пластмасови кубчета

Колата може да се движи и да вози двама души

Lego сглоби функционално Bugatti Chiron от пластмасови кубчета
4694 ~ 1 мин. четене
Ако човек е любител на високите скорости и лъскавите автомобили, не може да не мечтае за супер автомобил като Bugatti Chiron. Суперколата разполага с 1500 коня под капака, а цената ѝ е около 2.4 млн. евро.

Датската компания за играчки Lego обаче обяви, че успешно е построила реплика на Bugatti Chiron, изцяло от пластмасови блокчета. И това не е всичко – репликата може да се движи на собствен ход. За построяването на „играчката“ са използвани повече от 1 млн. парченца.

Пластмасовата кола може да побере двама пътници и може да се движи с 12 мили в час, тъй като разполага с двигател с мощност 5.3 конски сили. Заради пластмасовата си конструкция е трудно да се монтира двигател с вътрешно горене, поради това задвижването се осъществява благодарение на две батерии.

„Ако гледате колата от 20 метра, няма да разберете, че това е Lego кола“, коментира  Анди Уолъс, професионален рали пилот.

Първата по рода си кола е построена, използвайки 339 вида елементи от комплектите Lego Technic (това е тип Lego, който се използва за създаване на по-модерни модели, с по-сложни характеристики, като колела, двигатели и трансмисия). Датсата компания съобщи също, че при сглобяването не е използвано лепило.
Самият двигател се състои от 2 304 двигателя Lego Power Functions, заедно с 4 032 зъбни колела Lego Technic и 2 016 Lego Technic напречни оси.

Понастоящем потребителите могат да купят Lego Technic 24083 Bugatti Chiron в мащаб 1:8, който струва около 350 долара, и да го сглобят сами.


Подкрепи Economic.bg