Лекарите, напуснали страната, са намалели със 17,5% за март

Според БЛС до 10 г. България ще усети с пълна сила недостига на медицински кадри

Лекарите, напуснали страната, са намалели със 17,5% за март
164 ~ 1 мин. четене

През първото тримесечие лекарите, напуснали страната, са намалели със 17,5% на сто в сравнение с напусналите през същия период на миналата година, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

От новозавършилите студенти в чужбина са заминали 8,2% по-малко за същия период от време, добави заместник-министърът, цитиран от БТА. От началото на 2015 г. са издадени 350 заявления за признаване на професионалната квалификация на лекари, медицински сестри и лекари по дентална медицин. Разбира се, това не значи, че цялата бройка е напуснала страната.

Според Българския лекарски съюз, до десет години ще усетим с пълна сила проблема с недостига на медицински кадри. Статистиката сочи, че в този период половината от лекарите у нас ще се пенсионират, в същото време повече от половината новозавършили ще емигрират към други държави.

Българският лекарски съюз продължава да настоява за предприемането на спешни мерки срещу изтичането на квалифицирани български медици извън страната, в чието обучение страната инвестира, но не стимулира след завършването на медицинските специалности.

По-данни на лекарския съюз около 80% от завършилите лекари се отправят към чужбина, веднага след като завършат университет.Подкрепи Economic.bg