Летището, което минава над магистрала

Необичайното решение е заради липса на друг подходящ терен за писта

Летището, което минава над магистрала

Снимка: Wikipedia

6112 ~ 2 мин. четене
Едва ли често може да ви се случи докато сте с колата си на магистралата над вас да премине излитащ или кацащ на пистата самолет.

Но този спектакъл е ежедневно преживяване за шофьорите, които редовно се движат по автомагистрала А14 в Германия, свързваща пристанищния град Визмар с град Носен.

Пистата е построена точно над оживения аутобан, разказва британският в. "Телеграф".

Необичайното решение е поради липсата на достатъчно място около летище Лайпциг-Хале и близостта му до магистрала A14. Минаването над магистралата е единственият начин самолетите да използват пълните 3.6 километра от пистата.

Кои авиокомпании летят до Лайпциг?

Ryanair има директни полети до там от Лондон/Станстед. 

Летището е основен хъб и за карго самолетите на DHL, както и на Aerologic.

Също така Lufthansa (която има полети до Франкфурт и Мюнхен) и SunExpress, Austrian Airlines и RusLine, а и много превозвачи имат сезонни и чартърни услуги до Лайпциг-Хале.

През 2017 г. летището е отчело 2,3 млн. пътници и малко под 70 000 излитания и кацания. Както и 1,1 млн. тона превозени товари.

Има ли други летища на магистрала?

Изграждането на нова, шеста писта, западно от главния летищен център на Амстердам - Шипхол, означава, че свързващите писти ще трябва да пресекат пътя А5. Това ще отнеме на самолетите само 20 минути от пистата и сградата на терминала.

Летището в Гибралтар е малко по-различно, тъй като там дори няма мост. Вместо това пътят с четири платна, който пресича пистата, се контролира от светофари, когато въздухоплавателното средство трябва да мине през него. Освен това, поради недостиг на земя, пистата е така проектирана и построена, че да се разшири в морето.

Коментари: 0