„Летящият човек“ успешно прекоси Ламанша на флайборд

С 20-минутен полет Франки Запата записа името си в историята

„Летящият човек“ успешно прекоси Ламанша на флайборд

Снимка: БТА

6600 ~ 1 мин. четене

Френският изобретател Франки Запата успешно прелетя през Ламанша на своя флайборд (летящ ховърборд) в неделя сутрин, предават световните медии. Постижението идва след първия неуспешен опит преди седмица. Запата тръгна от френския град Сангат малко след 8:15 ч. и се приземи близо до английския град Дувър, до залива Сейнт Маргарет, около 20 минути по-късно.

Около 36 км е общото разстояние, което Запата измина по въздух, като по средата на полета той направи спирка, за да зареди с гориво.

„Последните пет-шест километра бяха чисто удоволствие да видя как британското крайбрежие се приближава“, коментира Запата пред медиите, цитиран от EuroNews.

Първият му опит на 25 юли се провали, след като по средата на пътя той не успя да кацне на платформа, монтирана на лодка, за да зареди гориво. Към онзи момент Запата е летял със 140 км/ч на 15-20 метра надморска височина. Техник обясни по-късно, че провалът на опита е бил причинен от вълните. Затова и при повторния опит екипът бе построил по-голяма платформа за кацане.

Французинът Франки Запата стана известен като „летящия човек“, когато за първи път показа своето изобретение пред световните медии на навръх Деня на Бастилията, националния празник на Франция, честван на 14 юли.Подкрепи Economic.bg