LG съобщи за пробив в 6G технологията

Докато светът постепенно въвежда 5G мрежите, технологичните компании вече работят по следващото поколение комуникации

LG съобщи за пробив в 6G технологията

Снимка: LG

3038 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Докато светът постепенно пристъпва към 5G мрежите и комуникациите, компаниите вече работят по следващото поколение технологии (6G). Корейският гигант LG, например, се похвали с пробив в тестовете, а именно с успешното предаване на данни на 100 метра разстояние чрез 6G THz вълна. Това се случва, след като няколко месеца по-рано Samsung съобщи за изпращане на сигнал на 15 метра.

Предаването на информация на дълги разстояния е едно от основните предизвикателства през комуникациите от следващо поколение, тъй като 6G THz има къс диапазон и губи сила. Затова компаниите търсят решение, с което да увеличат способността чрез осигуряването на повече мощност за пренос и да гарантират по-стабилни ultra-wideband трептения.

За целта LG работи в партньорство с Fraunhofer-Gesellschaft, водеща лаборатория за приложни изследвания в Европа. Заедно те са разработили физически амплификатор, който да помогне за осигуряването на по-голяма сила за преноса на данните.

„Усилвателят има капацитет да генерира стабилен сигнал до 15dBm в честотен диапазон от 155 до 17 GHz. Допълнително, LG успешно демонстрира adaptive beamforming технологията, която променя посоката на сигнала, в зависимост от канала и позицията на приемника. Още, работи и с функцията high gain antenna switching, комбинираща сигнал на няколко усилвателя, предавайки ги към специфични антени“, обясняват от LG.

Този успех в тестовете ни показва, че сме близо до успешното имплементиране на terahertz радио комуникационния спектър в идващата 6G ера.“, сподели д-р. И. П. Парк, президент и CT на LG Electronics.

Глобалната стандартизация на 6G технологията засега е насрочена през 2025 г., а комерсиализацията – към 2029 г. Някои експерти обаче са скептични, че следващото поколение телекомуникации ще бъде въведено тогава, включително заради сериозните трудности в разработването им.

6G мрежите ще поддържат по-бърз безжичен обмен и комуникационни скорости с минимални забавяния и голям процент надеждност. 6G ще бъде основен компонент на Ambient Internet of Everything – новата технология, която цели да подобри както бизнес средата и живота на потребителите, адаптирайки се и персонализирайки съдържанието спрямо персоналните нужди на всекиго.

Подкрепи Economic.bg