Лидерите на пазара на смартфони се запазват и през третото тримесечие

Световният пазар се е увеличил с 3% на годишна база, сочи проучване на Gartner

Лидерите на пазара на смартфони се запазват и през третото тримесечие
Samsung и Apple защитиха първите две места по продажби на пазара на смартфони, като успяха да устоят набезите на все по-устремените си китайски конкуренти. Любопитното е, че и двете са отслабили позиции на вътрешните си пазари, но въпреки това бележат ръст. Световният пазар на смартфони като цяло се е увеличил с 3% през третото тримесечие на 2017 г., сочат актуалните проучвания на анализаторската фирма Gartner. Общо в световен мащаб са извършени 383 млн. продажби на устройства до крайни потребители през тримесечието юли-септември. За сравнение през същия период на миналата година са реализирани 372 млн. продажби. 

Китай продължава да е най-големият пазар за този тип устройства в света. Макар продажбите там да са се понижили с 11% на годишна база, местните потребители са реализирали 27.9% от глобалните продажби и това прави този пазар с повече от два пъти по-голям отсеверноамериканския. 

Сред първите пет играчи на пазара ръстът в продажбите на Apple е най-малък, едва 0.3% на годишна база. Според анализаторите това може да се дължи на забавянето на флагмана на марката iPhone X, който срещна трудности с производството и доставките. За разлика от него миналата година iPhone 7 успя значително да подпомогне продажбите на компанията през тримесечието до септември. 

Любопитно е да се отбележи, че през предходното тримесечие от април до юни гигантът от Купертино дори се смъкна до третото място по продажби, като бе изместен от китайския Huawei. Това може да се види в доклада на Canalys, според който американската компания отстъпва на азиатската с 1% разлика. 
Коментари: 0