Лиляна Павлова е номинирана за зам.-председател на ЕИБ

Правителството аргументира избора си с факта, че Павлова е финансов експерт с богат управленски опит

Лиляна Павлова е номинирана за зам.-председател на ЕИБ

Снимка: Economic.bg/ Архив

Правителството номинира бившия министър и настоящ депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова за зам.-председател и член Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Министърът на финансите Владислав Горанов трябва да уведоми банката за това решение, след съгласуване със страните от избирателната група на ЕИБ, в която е включена и страната ни.

Припомняме, че преди два дни водачът на листата на ГЕРБ за европейските избори Мария Габриел обяви, че се отказва от евродепутатското си място, за да се бори за нов мандат като еврокомисар. Отказвайки се тя прави място на Лиляна Павлова, която веднага обяви, че е съгласна да бъде евродепутат.

Сегашната номинация обаче повдига въпроса дали двата поста - вицепрезидент на ЕИБ и евродепутат, са съвместими. Според правилата на Европейския парламент Павлова ще трябва да обяви новата си позиция и администрацията на ЕП ще провери дали има конфликт на интереси. Според правилата на ЕИБ обаче тя не може да заема политически длъжности и вероятно ще напусне Европейския парламент.

Правителството аргументира днешната си номинация с факта, че Павлова е финансов експерт с богат управленски опит в страната ни, тя има и опит във финансовото управление, в управлението на проекти и в сътрудничеството с европейските институции.

Съгласно Устава на ЕИБ представителството на държавите членки в управителните органи на Банката се осигурява чрез разпределение в избирателни групи. В избирателната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Полша, Словашката република и Словения. Ротацията на съответните постове в Съвета на директорите, Управляващия комитет и Одитния комитет на Банката са уредени с Временно споразумение, подписано от министрите на финансите на страните в групата, в качеството им на членовете на Съвета на гуверньорите на Банката.

Съгласно Временното споразумение, подписано чрез размяна на писма в периода ноември 2016 г. - май 2017 г., ротационната схема за позицията на вицепрезидент предвижда през месец септември 2019 г. представител на България да заеме позицията вицепрезидент на ЕИБ за срок от три години, като мандатът ще изтече през септември 2022 г.
Коментари: 0