Лиляна Павлова: Взехме си поуки от миналия програмен период

Ще направим обществените поръчки прозрачен и честен процес, обещава министърът на регионалното развитие и благоустройството

Лиляна Павлова: Взехме си поуки от миналия програмен период

Снимка: Стоян Йотов

228 ~ 2 мин. четене
Във всеки един програмен период има грешки. Всички сме ги правили без значение от коя политическа партия сме. Имаме от тях много поуки, които ще ни помогнат да бъдем по-добри занапред. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в интервю за Kmeta.bg.

По думите й сред основните грешки през изминалия програмен период са липсата на добре подготвени предефинирани проекти на бенифициентите по програмите от миналия програмен период. "В този програмен период направихме необходимото за да имаме конкретни интегрирани планове, за да имаме готови проекти, с които да можем да стартираме веднага", допълни Павлова.

"Вторият научен урок са критиките по Закона за обществени поръчки. Тук трябва да бъдат опростени процедурите и второ да има типизация на документите. Трето, което предстои да променим е да подобрим комуникацията с бенефициентите, за които трябва да хабим по-малко хартия и да убиваме гори. Тонове хартия отидоха по тези програми, а това не беше нужно", коментира още регионалният министър.

"Първата задача в новия програмен период 2014 - 2020 г. е да минимизираме риска от загубите ни по оперативните програми. Вторият ни приоритет е договаряне в максимално кратки срокове с Европейската комисия да одобри ОП "Регионално развитие" за 2014 - 2020 г., защото е прекратила този процес и съответно да можем да стартираме финансирането по нея, за да предотвратим това 2015 г да се окаже нулева. На трето място специално политика за мерки и действия за по-слабо развитите и бедни райони. За тях ще имаме отделен ресор и заместник министър, който ще се занимава с това", категорична е Лиляна Павлова.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg