Липсващите ресурси в България са времето и талантите

Технологиите променят света към добро

Липсващите ресурси в България са времето и талантите

Снимка: Стоян Йотов

332 ~ 2 мин. четене
Автор: Кезим Медев

"В последните години в България се случват процеси, традиционни за всички пазари. В момента българският потребител е точно толкова образован, колкото потребителите по света. А управляващите в бизнеса в България дори са по-адекватни от колегите си например в Германия. По взискателни са, по-подредени, готови са повече да рискуват и да поправят път на иновациите". Това заяви Румяна Тренчева, директор на SAP за Югоизточна Европа по време на форума "Шумът на парите", предаде репортер на Economic.bg.

"Технологията се използва, когато имаме нужда от нея, в много от случаите, за да направим промяна. Компаниите внедряват нови технологии все по-бързо. Причината – ресурсите са ограничени, а потребителите растат. Това кара бизнеса да използва технологиите, за да задоволява клиентите си все по-бързо и по-добре", коментира Тренчева. 

По думите й като цяло проблемите в бизнеса в целия свят са сходни. Но у нас един от тях все повече и повече започва да се набива на очи. Липсата на кадри. "Като цяло липсващите ресурси в България са времето и талантите. А именно те ще определят бъдещия ни успех. Но това важи и за световната икономика като цяло", обобщи още тя. Тренчева обясни, че липсата на време пак е свързано с изграждането на талантите. "Понякога да започнеш проект, да го разработиш и да го осъществиш отнема по-малко време, отколкото да обучиш един кадър така, както трябва, за да ти бъде полезен", поясни директорът на SAP.

"Технологиите променят и ще променят света ни към по-добро. Постиженията в медицината са чудесен пример за това. Един от проблемите, който също насърчава развитите им, е пренаселването на Земята. Единственият ни изход като човешка раса е да излезем в Космоса. След време щем не щем ще трябва да населваме други планети. Това не е научна фантастика, а това ни чака в бъдещето", заяви Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма Груп Холдинг". 

"С технологиите като цяло трябва да се внимава. Толкова много насърчаваме замяната на нашия труд с технологии, че един ден просто няма да има какво да правим. Роботите ни вършат работата, роботите ни правят храната, роботите ни правят дрехите. А какво ще остане за човека? Да си легне в леглото и да сложи очилата за виртуална реалност… Не случайно Стивън Хокинг казва, че трябва да се внимава с изкуствения интелект", поясни още той.

"Технологиите променят всичко около нас. Ако се замислим, няма процес около нас, който те да не се променили или поне засегнали. Ако вземем дори човешкото тяло, походката например, тя също се променя заради технологиите. Ходим все по-наведени заради смартфоните си", каза Милан Лакхами, мениджър Бизнес Иновации в "Коника Минолт". 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg