Лирата пада, докато търговците следят новите развития около Brexit

Засега няма оптимизъм за решаване на въпроса с ирландската граница

Лирата пада, докато търговците следят новите развития около Brexit

Снимка: Pixabay

Паундът падна в петък следобед спрямо долара, тъй като поредица от различни развития около Brexit насърчиха търговците да натискат бутона "Продавай" на британската валута.

Лирата започна сесията оптимистично, търгувайки се при 1.252 спрямо щатския долар. След това тя се повиши до $1.2573 по обяд в Лондон, но потъна до около 1.2471 долара само два часа след това.

Следобедното потапяне бе подхранено от информация във Financial Times, която съобщава за продължаващата безизходица по въпроса за ирландската граница. „Ирландският предпазен механизъм“ беше основна пречка в преговорите между британското правителство и Европейския съюз.

В информацията на FT се казва, че министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън е казал на колегите си, че не очаква да постигне цялостно „правно действащо“ споразумение, обхващащо въпроса за границите, на решаващата среща на лидерите на ЕС на 17 и 18 октомври.

Движението идва на фона на срещата днес на британския секретар по Brexit Стивън Баркли, който излезе с оптимистично настроение малко след срещата си с преговарящия от страна на ЕС Мишел Барние.

„Съществува споделено желание, отразено в срещата днес, да се гарантира сделка“, каза Баркли пред репортери, съобщава Ройтерс.

„Има ясно послание от президента (на Европейската комисия) Юнкер и от премиера, че сделката е изпълнима“, каза той.

Това не успя да впечатли вицепремиера на Ирландия Саймън Коуни, който каза пред Би Би Си петък, че отхвърля всякакво предположение, че предотвратяването на твърда ирландска граница може да бъде решено на по-късна дата.


Паундът се покачи по-рано сутринта, след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви снощи, че е уверен, че споразумението за Brexit ще бъде прието преди крайния срок.

„Мисля, че можем да постигнем споразумение“, каза Юнкер в интервю за Sky News. „Правя всичко, за да имам сделка, защото не ми харесва идеята за излизане без сделка, защото смятам, че това би имало катастрофални последици за поне една година напред“, каза той.

Настоящият срок за Brexit все още е 31 октомври, но британският парламент прие закон, който принуждава Джонсън да поиска още забавяне от ЕС, ако той не успее да прокара сделка.
Коментари: 0