\"Литекс Моторс\" въвежда електрически автомобили през 2017 г.

Редица автомобилни марки изпитват затруднение с дизеловите двигатели, заяви Илия Терзиев

\
4457 ~ 1 мин. четене
Автор: Лора Горовска

Актуална тема е намаляването на вредните емисии и по-ниските разходи на гориво. Автомобилните производители в люлката на автомобилостроенето като Германия не са подготвени да изведат мощности и двигатели, които да осигурят ниски вредни емисии и в същото време динамика и достатъчно скорост при движение на автомобила. Volkswagen и Renault пък изпитват затруднение с дизеловите двигатели. Това очертава бъдещето на бензиновите и най-вече хибридните технологии. Това заяви Илия Терзиев, изпълнителен директор на „Литека Моторс“ по време на икономически форум „Предизвикателствата пред българската икономика“, предаде репортер на Economic.bg.

В тази връзка „Литекс Моторс“ ще въведе електрически автомобили в производство през 2017 г. Проблемите пред компанията обаче са високата цена и слабо развитата инфраструктура за зареждане в България.

Терзиев коментира, че автомобилната компания се стреми да предлага автомобили на достъпна цена и през 2015 г.  бележи 
4 % ръст  на българския пазар. От 2005 г. насам се забелязва развитие на българската автомобилна индустрия и секторът също има сериозен растеж. По думите на Терзиев, предприятията и производствените бази за автомобилни компоненти към 2010 г. са били около 40, а през 2016 г. броят надвишава 200.

Нашите плановете са при разрастване производството на завода да затворим цикъла на сглобяване до пълно производство. Предимствата на автомобилното производство в България са ниските цени на индустриалната енергия и на водата, ниската средна работна заплата,  облекчената работна наредба за строителство“, изтъкна Илия Терзиев.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg