Lockheed Martin ще инвестира в обучението на български инженери

„Придобиването на изтребители F-16 не е просто покупка, а дългосрочно партньорство“, заяви Бойко Борисов

Lockheed Martin ще инвестира в обучението на български инженери

Снимка: Министерски съвет

Американската компания Lockheed Martin ще инвестира в развитието и обучението на българските инженери в сектора на авиацията. Това стана ясно след днешната среща между министър-председателя Бойко Борисов и представители на американската компания, от която страната ни закупи осем бойни самолета F-16, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

По време на срещата присъства и финансовият министър Владислав Горанов, с който бе обсъдено, че индустриалното партньорство на България с Lockheed Martin, ще развие талантите в науката и инженерните дейности в сектора. Предвижда се също компанията да предостави на националната ни Военновъздушна академия най-съвременното обучение на пилоти и механици по програми, направени от компанията за Военновъздушните сили на САЩ.

Новината идва, след като при сключване на сделката за закупуване на американските изтребители бе разписана и Програмата за индустриалното партньорство. Тя е част от процедурата по придобиването на изтребителите и се регламентира с договор между Министерството на икономиката и Lockheed Martin.

Според част от клаузите в него самолетите ще бъдат поддържани и ремонтирани в България и то от наши специалисти. Ще бъдат създадени също работни места и ще се внедри уникално за страната ни ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.

„Придобиването на изтребители F-16 не е просто покупка, а дългосрочно партньорство, което дава възможност на българските Военновъздушни сили да посрещат успешно новите предизвикателства в сектора“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата.

Представителите на американската компания подчертаха пред българския премиер, че само в Европа има над 700 самолета F-16, а в света са продадени над 4000 броя от летателното средство, което го прави най-продаваният военен изтребител и най-използваният в реални военни действия.
Коментари: 0