Лондон е предложил $100 млн. на Nissan заради Brexit

Правителството на Мей е опитало да разсее притесненията на японския автопроизводител

Лондон е предложил $100 млн. на Nissan заради Brexit

Снимка: БТА

Британското правителство е обещало на Nissan до 80 млн. паунда (104 млн. долара), за да се увери, че компанията ще продължи да произвежда във Великобритания и след Brexit, пише CNN. Предложението е направено чрез писмо от министъра по бизнес въпросите Грег Кларк до бившия директор на Nissan Карлос Гон, изпратено на 21 октомври 2016 г.

Правителството на премиера Тереза Мей представи писмото вчера, тъй като то отдавна е обект на спекулации. Слуховете за въпросния документ се засилиха, тъй като в неделя японският автопроизводител заяви, че новият му модел X-Trail, който първоначално беше планирано да се прави в завода в Съндърланд, Великобритания, ще бъде произвеждан в Япония.

В писмото си Кларк е писал, че подкрепата за автопроизводителите ще бъде приоритет за Лондон по време на преговорите за Brexit и че британското правителство ще се увери, че Nissan ще продължи да внася и изнася към и от Европейския съюз.

Говорейки пред парламента британският министър въпросите на бизнеса определи решението на Nissan да произвежда в Япония като разочароващо. Автомобилната компания играе ключова роля в британското производство, а заводът ѝ в Съндърланд е най-големият в страната и осигурява работа на 6700 души.
Коментари: 0