Лондон и Брюксел приключиха „войната за наденичките“

Двете страни се споразумяха за допълнителен гратисен период без митнически проверки при транспортирането на някои стоки

Лондон и Брюксел приключиха „войната за наденичките“

Снимка: Pixabay

1248 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Европейският съюз и Обединеното кралство постигнаха споразумение в последната минута за допълнителен гратисен период без митнически проверки на охладени месни продукти, транспортирани до Северна Ирландия от останалата част на кралството, предава Reuters. Блокът също така взе решение да улесни преминаването през границата на лекарства и кучета водачи, както и да позволи на шофьорите от Северна Ирландия да пътуват до Ирландия със съществуващи застрахователни документи.

Тези ходове следва да тушират създалото се напрежение между Лондон и Брюксел след Брекзит, посочват участващи в преговорите, както и да спрат протестите в Северна Ирландия, която се явява медиатор между двете страни при транспортирането на стока, тъй като остана на единния пазар на ЕС.

Така наречената „война за наденичките“ избухна, след като Великобритания самосиндикално реши да удължи гратисния период, без да се е допитала до ЕС, за да може да намали загубите на своите производители. Европейският съюз обаче се закани да съди Лондон, ако не спазва търговското споразумение, подписано на 24 декември 2020 г., но също така и че търговската ситуация „не е стабилна и ще преосмислим удължаване на срока“. Няколко месеца по-късно ЕС и Великобритания се споразумяха за тримесечно удължавана, след като първоначално приетият гратисен период изтече на 30 юни 2021 г.

Европейската комисия заяви, че трите месеца трябва да са окончателни и двете страни да започнат да изпълняват договореностите си по Северноирландския протокол.

Заместник-председателят на Комисията Марош Шефчович заяви, че това споразумение ще доведе до „светкавично бързо“ елиминиране на 80% от необходимите проверки на стоки, които влязоха в сила след Брекзит – като здравни сертификати, митически разрешителни и др., но и че връщането им „ще нанесе двойно повече щети от сегашните“.

Това непрекъснато преместване на гратисния период не дава предвидимост и стабилност за бизнеса, особено на този в Северна Ирландия“, каза той на пресконференция.

Великобритания пък заяви, че удължаването е положителна първа стъпка в бъдещите отношение между двете страни, но и че все още трябва да се стигне до крайно решение с ЕС за митническите проверки, което да бъде в полза на всички страни и да се прекрати транспортния хаос в момента по границите на Ларн и Белфаст.

„Проблемът с охладеното месо е само един от многото проблеми на начина на действие на Северноирландския протокол“, заяви  британският министър за Брекзит Дейвид Фрост, пояснявайки, че Великобритания ще работи „енергично“ с ЕС, за да намери решение на проблемите.

Подкрепи Economic.bg