Лондон и ЕС са постигнали съгласие по законопроект за Brexit

Великобритания се очаква да плати около 50 млрд. евро на Брюксел

Лондон и ЕС са постигнали съгласие по законопроект за Brexit

Екипите от Лондон и Брюксел са постигнали споразумение по т.нар. законопроект за Brexit, като по този начин става възможен напредък на преговорите през декември. Това пише британският вестник The Telegraph.

Източници и от двете страни потвърдиха, че е постигнато принципно споразумение относно искането на ЕС за финансово уреждане. Информацията идва преди важна среща в понеделник между британския премиер Тереза Мей и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Британското издание е научило, че финалната цифра, която умишлено се оставя отворена за интерпретация, ще е между 45 и 55 млрд. евро в зависимост как всяка от страните изчислява резултата от договорената методология.

Според източници на BBC Великобритания е предложила на ЕС до 50 млрд. евро. Според медията няма финално споразумение относно цифрата, но предложението е получило "широко приветствие" от Брюксел. От Даунинг Стрийт №10 отхвърлиха съобщенията, че окончателната сума може да достигне 55 млрд. евро.

След тази информация паундът повиши стойността си. Валутата скочи до $1.3406, което е най-високо си равнище от края на септември насам. Паундът повиши цената си и спрямо еврото - с 0.3% до 1.13 евро.

Коментари: 0