Лондон пак недоволства от \"наплива на българи и румънци\"

Медиите твърдят, че броят им нараства, а британският премиер Дейвид Камерън - че оттук насетне няма да злоупотребяват със социални помощи

Нови цифри, стари лозунги

Лондон пак недоволства от \
180 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Британските медии и политици отново обвиняват имигрантите от най-новите страни-членки като Румъния и България за уж нарастващия им брой на пазара на труда на Обединеното кралство.

„Данни на британската статистика показват увеличаване в броя на пристигащите във Великобритания румънци и българи след пълното отваряне на британския трудов пазар за двете страни в началото на 2014 г.“, пише вестник The Daily Telegraph.

Въпреки че предишната истерия за „наплива на румънци и българи“ не e опровергана, според таблоида броят им е достигнал „ново рекордно ниво“. Данните на Британската статистическа служба показват, че в края на септември на Острова са работили 167 хил. души от двете източноевропейски страни, което е с 30 хил. души повече спрямо второто тримесечие на т.г.

Повишаването било отчетено, след като през първите три месеца на годината броят на българите и румънците във Великобритания се е понижил от 144 000 на 140 000 души. Тогава това принуди наблюдателите да обявят предупрежденията за наплив на имигранти от двете страни за „неоснователни“.

Въпреки това, за първи път от около година данните показват спад в броя на работниците от всички страни от ЕС. В края на септември във Великобритания те са били 1,7 млн., докато в периода април-юни броят им е бил леко по-голям – 1,732 млн. души.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че „няма нужда от фундаментални промени в европейските имиграционни правила, след като Съдът на ЕС постанови, че страните-членки имат правомощията да спрат безработните имигранти да кандидатстват за социални придобивки повече от 5 години“,

Авторитетният вестник The Guardian пише, че Дейвид Камерън приветства постановлението на съда в Люксембург, като заяви, че то „споделя общото чувство”. По дело, свързано с румънска жена, която живее в Германия, правосъдието на ЕС даде ясно да се разбере, че безработните имигранти, които не могат да се издържат и никога не са работили, „няма да получават някои социални помощи повече от 5 години след като са пристигнали в новата страна“.

За министър-председателя на Обединеното кралство, ставало дума за „стъпка в правилната посока”. „Както съм казвал и преди, правото да отиват и да работят в друга европейска страна не трябва да бъде давано на неквалифицирани лица. Трябва да има правила относно ограничаването на социалните придобивки”, отсече британският премиер.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg