Лондон се срива в класацията на най-добрите финансови центрове

Ню Йорк остава най-предпочитаната глобална финансова дестинация

Лондон се срива в класацията на най-добрите финансови центрове

Снимка: Unspalsh

1860 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Ню Йорк запазва първата позиция на най-предпочитан глобален финансов център в класацията на Global Financial Centres Index (GFCI), докато Лондон губи почва. Макар че успя да остане на второ място, британската столица се срина значително надолу в подреждането – на косъм от третия град в него, предава Reuters. Като цяло в пейзажа преобладават азиатските градове, а Европа е по-слабо представена. 

GFCI се съставя от Z / Yen Group и Китайския институт за развитие, които разглеждат 143 критерия и данни от Световната банка, The Economist Intelligence Unit, ОИСР и ООН. В анкетата са се включили 10 774 респонденти. На база на техните общо 65 507 оценки за различни финансови центрове, Ню Йорк се задържа на върха на класацията със 764 точки. Рейтингът на Лондон обаче се срива с 23 пункта до 743, само на една точка разлика от Шанхай.

Следващите пет места в класацията са заети от азиатски финансови центрове благодарение на по-бързото им възстановяване от коронакризата, обясняват анализаторите. Последните две места са заети от европейски градове, като Франкфурт бележи личен фурор, покачвайки се със 7 позиции. Експертите от Z / Yen Group смятат, че това се дължи на ситуацията около Брекзит, която принуди редица фирми да преместят офисите си в страни от Европейския съюз, за да избегнат високите мита след напускането на Великобритания.

 

 Графика: City Index

Коментари: 0