Лондон ще унищожи хиляди монети, посветени на Brexit на 31 октомври

Те няма да бъдат пускани, тъй като събитието няма да се състои

Лондон ще унищожи хиляди монети, посветени на Brexit на 31 октомври

Снимка: Pixabay

Хиляди монети от 50 пенса, изсечени по повод Brexit на 31 октомври, ще бъдат разтопени, след като Европейският съюз, по предложение на премиера Борис Джонсън за пореден път удължи срока за напускане на Великобритания.

Финансовият министър Саджид Джавид обяви планове за милиони монети, гравирани с датата, на която Джонсън обеща да напусне блока, но производството бе спряно миналата седмица, когато стана ясно, че ще има забавяне, пише Блумбърг.

Монетите вече били са изсечени, за да могат да бъдат пуснати в обращение веднага след като Великобритания напусне ЕС на 31 октомври.

В понеделник обаче Джонсън прие предложението на ЕС за тримесечно удължаване до 31 януари 2020 г. и беше взето решението всички монети да бъдат разтопени, според източници на Блумбърг, пожелали анонимност.

Един от тях посочва ,че вече са изсечени стотици хиляди монети.

Говорител на Министерството на финансите заяви, че Великобритания все още предвижда да направи юбилейна монета, с която да отбележи напускането си от ЕС - когато това се случи.

Предшественикът на Джавид, Филип Хамънд, също беше планирал да отсече ограничен брой монети от 50 пенса, за да отбележи първоначалната дата на Brexit - 29 март.
Коментари: 0