Лондон заплаши ЕС, че няма да му плати 44 млрд. евро

Британското правителство също така отхвърля Европейският съд да може да се произнася по споровете между Лондон и Брюксел след Brexit

Лондон заплаши ЕС, че няма да му плати 44 млрд. евро

Снимка: БТА

2456 ~ 2 мин. четене

Великобритания няма да плати на Европейския съюз 44 млрд. евро, заложени в законопроекта за Brexit. Това ще стане, ако Брюксел не оттегли исканията си Северна Ирландия да остане в митническия съюз на Блока, както и да остане тясно свързана с правилата на единния пазар след Brexit.

Предупреждението дойде от основния британски преговарящ по излизането на Обединеното кралство от ЕС Дейвид Дейвис.

Той изпрати до депутатите от Консервативната партия на премиера Тереза Мей писмо, цитирано от вестник The Times, в което заявява, че Лондон няма да финализира каквито и било плащания към Брюксел, докато всички проблеми, касаещи страната му, не бъдат решени. Дейвис написа също, че правителството няма да подпише предложението на ЕС Европейският съд да може да се произнася по споровете между Лондон и Брюксел след Brexit, и отхвърли предложените „наказателни санкции” в случай, че Великобритания наруши условията на преходното споразумение с ЕС. То ще влезе в сила след 29 март 2019 г., за когато е насрочен Brexit.

Писмото дойде часове, след като Европейската комисия публикува проекта на споразумението за Brexit, което урежда правните въпроси, свързани с излизането на Обединеното кралство от Блока. Именно в този проект е записано, че Северна Ирландия трябва да остане част от митническия съюз на ЕС, ако британското правителство не успее да създаде работещо решение за избягване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Негативната реакция на британския премиер Тереза Мей на оповестеното намерение на ЕС обаче не закъсня. В сряда стана ясно, че тя се подготвя за „твърд отпор” срещу идеята на Брюксел. Яростно реагираха и ревностните поддръжници на твърдия Brexit в британското правителство. Дали освен заплахата, че няма да плати 44-те млрд. евро, към „твърдия отпор” ще има и други остри позиции, засега още не е ясно.

Подкрепи Economic.bg