Лондон засилва подготовката на фирмите за Brexit

Кралството иска да се увери, че бизнесът в страната ще може да търгува с ЕС и след 31 октомври

Лондон засилва подготовката на фирмите за Brexit

Снимка: Pixabay

6146 ~ 1 мин. четене
Британските износители ще бъдат включени в митническа система от ключово значение, за да могат да търгуват с ЕС след излизането на Великобритания от Блока на 31 октомври, пише Bloomberg.

Британската данъчна служба автоматично ще издаде на над 88 хил. компании регистрация и идентификационен номер за икономически оператор. Това ще се случи през следващите две седмици, обяви днес британското финансово министерство. Без такава регистрация британските фирми няма да могат да търгуват с ЕС след Brexit.

Според финансовия министър Саджид Джавид регистрацията на дружествата ще помогне да се облекчи потокът от стоки по граничните пунктове и ще насърчи компаниите да търгуват и да се разрастват.

Регистрацията за икономически оператор се изисква, за да може да се транспортират стоки към и извън ЕС. Британската приходна и митническа служба по-рано тази година, че над 240 хил. компании ще имат нужда от такъв идентификационен номер, но към днешна дата само 72 хил. от тях са кандидатствали за такъв. Така десетки хиляди британски фирми са изложени на риск да бъдат откъснати от ЕС, който е единственият им чуждестранен пазар.


Подкрепи Economic.bg