Лондонското Сити смята да изчисти света

Работи се по създаването на международен пазар на въглеродни компенсации, въглеродни кредити и деривати

Лондонското Сити смята да изчисти света

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Великобритания вярва, че е избрала идеалния момент да подкрепи иновация, която може да помогне за спасяването на света. Като част от плана на премиера Борис Джонсън за борба с извънредните климатични промени, Великобритания проучва създаването на базиран в Лондон международен пазар на въглеродни компенсации, въглеродни кредити и деривати, свързани с инвестиции за намаляване на емисиите, пише Reuters.

Планът звучи благородно. Ако наистина бъде осъществен, всеки би могъл  да успее да намалите личните си емисии, като купи компенсация. Но надеждите за тази утопия изглеждат преждевременни. След като много предишни усилия за стимулиране на търговията с въглерод се провалиха на фона на липсата на ясна правителствена политика, това може да е един от най-добрите шансове за стартиране на пазара.

Компаниите, които изпитват трудности да намалят собствените си въглеродни отпечатъци, със сигурност биха се възползвали от дълбок, ликвиден фонд от кредити, които могат да си купят с цел да им помогнат да задоволят изискванията на все по-зелените инвеститори. Съобщението на Си Дзинпин, че Китай се стреми да постигне въглеродна неутралност до 2060 г. и настояването на новоизбрания президент Джо Байдън за нулева по отношение на въглерода икономика до 2050 г. може да дадат тласък на всеки стартиращ пазар.

Бившият управител на Английската централна банка Марк Карни, сега пратеник на ООН за климата, смята, че глобалният пазар на компенсирани въглеродни емисии трябва да струва „десетки или стотици милиарди“ долари, многократно над сегашните 300 милиона долара. А Джонсън иска да даде на Лондонското Сити централната роля в търговията с емисии, за да помогне да се смекчи загубата на други финансови бизнеси след Brexit.

Но Лондон среща конкуренция и то не само от Брюксел. Европейската комисия обмисля ревизия на собствената си схема за търговия с емисии, която вече е най-големият пазар на въглерод. Фючърсните договори за тези квоти за емисии на въглерод се търгуват на борсата ICE и цената там се възстанови силно след рязка корекция по време на първите блокади срещу коронавируса.

Лондон обаче има история в авангардните финанси и силна преднина на пазара за суапове в размер на трилион долара. Логично място е за базиране на търговията с въглеродни кредити, а договорите, подобни на деривати, които компаниите биха искали да приспособят за своите индивидуални нужди, биха помогнали за успешния старт на пазара.

Коментари: 0