Lonely Planet избра най-добрите дестинации в Европа за 2018 година

Въпросът е - коя ще посетите първо?

Lonely Planet избра най-добрите дестинации в Европа за 2018 година

Снимка: Pixabay

2582 ~ 5 мин. четене

Експертите по пътешестването на Lonely Planet са изследвали всяка част от Европа в търсене на горещите точки на континента за 2018 г.

От малко известни региони и връщащи възхода си градове, всички тези дестинации имат огромен потенциал за туризъм и затова попадат в списъка на най-препоръчваните за годината.

Единственият въпрос е – кое от всички тях да посетите първо?

Вижте Топ 10:

10. Тирана, Албания


Града, сниман от Дайти - Снимка Wikpedia

Човек трудно може да си представи по-добре разположен туристически център от Тирана, която се намира между адриатическото крайбрежие и албанските Алпи. Градът е енергичен метрополис, претърпял значима трансформация благодарение на бившия си кмет (сега премиер на Албания), с боядисани сгради в пъстри цветове, насърчаващ пътуващите да сменят колите с велосипеди и поставящ голям акцент върху зелените пространства.

Един типичен ден може да включва разходка с кабинков лифт от центъра до върха на града, планината Дайти, за прекрасни панорамни гледки; похапване в местно бистро, а след това и нощно обиколка на коктейлните барове и дизайнерските бутици на модния квартал Блоку.

9. Долината на река Випава, Словения


Снимка Wikipedia

Осеяна с лозя по склоновете и сгради с готически кули, лесно е да объркате долината Випава с Тоскана. Но тези плодородни поляни, обградени от стръмни карстови плата на север и на юг, все още са забележително неоткрити - и те са точно на запад от Любляна.

Лозята са култивирани в Словения от хилядолетия, но днес това е земя на бутикови винопроизводители, чиито експериментални сортове и техники постигат изключителни резултати и привличат авантюристични енолози. Долината най-приятно може да се разгледа на две колела: с велосипед.

8. Вилнюс, Литва


Снимка Pixabay

Другите две балтийски държави привлякоха много внимание през последните години, но столицата на Литва, Вилнюс, тихо се налага като алтернатива. Нейната очарователна, но понякога бурна история, остава осезаема - от прекрасния бароков стар град до болезнените спомени от еврейското гето на ерата на Втората световна война, но това е град с младежка енергия и това е безспорно възход.

Тази година Литва белети 100-годишнината от своята независимост, с целогодишни тържества, включващи възхитителен музикален фестивал през юли.

7. Малки Циклади, Гърция


Куфонисия – Снимка Wikipedia

Разпръснати из Егейско море между Наксос и Амогос, Малките Циклади са извън радара на повечето посетители на тази очарователна част на света, въпреки че една от тях - Куфонисия – се превръща във се по-бляскава за пътуващите по света. Отидете на тези красиви малки острови, особено на Ираклия, Схинуса и Донуса.

Техният чар се крие в девствени плажове с една таверна, бавен темп на живот и рядко усещане за безвремие - идеалните съставки за бягство от цивилизацията. Не чакайте много, за да ги посетите: защото големите фериботни компании прибавят Малките циклади към графиците си, така че те скоро ще се напълнят с тълпи туристи.

6. Дънди, Шотландия


Снимка Wikipedia

Дънди е град с поглед към бъдещето, най-вече с откриването на новия Музей на дизайна V&A през септември. Стоящ на ръба над пристанище Крейг, той ще бъде водещият център за дизайн в страната, представяйки 300 години иновации.

Забележителни идеи заслужават забележителен дом и този музей на космическата епоха е първата стъпка в проект за 1 милиард лири, който се основава на наградата Unesco City of Design, присъдена на Дънди през 2014 г. Реконструкцията ще превърне историческото крайбрежие на сребърната река Тей в ново място за социализация, като допълнително подхранва творческата сцена, която все повече привлича някои от най-добрите таланти във визуалните изкуства в Обединеното кралство.

5. Прованс, Франция


Снимка Pixabay

Никое друго място не олицетворява френския l'art de vivre като Прованс. Отдайте се на романтичната си страна сред лавандуловите полета и маслиновите горички, които отдавна са завладели световното художествено въображение; разпуснете на крайбрежие, благословено от очарователни градове и тюркоазени скрити стръмни заливи; опознайте шикозната Екс-ан-Прованс и оживената Марсилия, които предлагат очарователни улични барове, заведения със змезди Мишлен и пищна, съвременна сцена на изкуството.

4. Косово


Призрен - Снимка Wikipedia

Непрекъснато споменавана като дестинация, малката държава Косово, заклещена между две планински вериги в сърцето на Балканите, някак си остава под радара на повечето пътници. Но страната, която отпразнува 10 години (макар и оспорвана) независимост през 2018 г., изглежда да се променя.

Втората най-нова държава в света се гордее с най-младото население в Европа - и това е успех, който подхранва нейното развитие. Косовската част на Балканите ще ви зарадва и с драматични природни пейзажи, високи върхове. Множество филмови фенове всяко лято се събират на Докуфест, прочут фестивал в Призрен; и когато приключи сезона на трекинга и филмите, всички отиват във винения район Раховец, където има множество лозя и винарни.

3. Фризия, Холандия


Леуварден - Снимка Wikipedia

Повечето хора, които посещават Нидерландия, се отправят към Амстердам, но тази година провинция Фризия е в светлината на прожекторите. Столицата Леуварден е малък град с процъфтяваща кафе-култура, еклектични магазини и канали, край които са накацали исторически къщи. Градът е Европейска столица на културата за 2018 г. и е подготвил богата програма от инсталации, фестивали и събития, голяма изложба в музея "Фрийз", вдъхновена от един от най-известните бивши жители на Леуварден: художникът M.C. Ешер.

2. Кантабрия, Испания


Панорама от Кантабрия и вдясно Сантандер  - Снимка Wikipedia

Привлекателно зеленият район на Кантабрия е едно от неочакваните съкровища на Испания: земя с диви пясъчни плажове, планини, покрити с мъгла, очарователни села като Сантилана дел Мар и Комила; църкви и праисторически пещери, изсечени от пясъчните стени на река Ебро.

Порталът на района, оживеното пристанище на Сантандер, възражда бреговете си с откриването на изумително модернистичния културен център на прочутия архитект Ренцо Пиано. Тази година, градът посреща посетители благодарение на въвеждането на директни фериботи от Ирландия. Оформяйки всичко наоколо, най-старият национален парк в Испания, Picos de Europa, празнува стогодишнината си това лято, за която са организирани множество събития и предлага още една причина да изследвате назъбените върхове и варовиковите клисури.

1. Емилия-Романя, Италия


Пазарът Via Pescherie Vecchie в Болоня – Снимка Wikipedia

Емилия-Романя ли има най-добрата храна в Италия? С квартет от кулинарни традиции, произхождащи оттук, отговорът е положителен. Рагуто (ragù) произожда от Болоня. Прошутото идва от Парма. Балсамовият оцет е гордостта и радостта на Модена (заедно с Osteria Francescana, ресторант с три звезди Michelin, коронован за втория най-добър в света през 2017 г.); и Пармиджано Реджано (Parmigiano reggiano) - прочутото сирене пармезан, също произхожда от региона.

Между ястията може да посетите нови атракции като FICO (най-големият кулинарен тематичен парк в света) в Болоня, Националният музей на италианския юдаизъм и във Ферара и възстановеното Cinema Fulgor в Римини, което скоро ще представи музей за легендарния Федерико Фелини, за да нахраните и душата си.

Коментари: 0