Лоши финансови отчети изпратиха пазарите на червено

Водещите индекси потънаха и заради решението на британските депутати да не гласуват в срок сделката за Brexit

Лоши финансови отчети изпратиха пазарите на червено

Снимка: БТА

След позитивния старт на седмицата вчера акциите отстъпиха под натиска на незадоволителни финансови отчети на гиганти като Travelers и McDonald’s, чиито книжа поевтиняха с респективно 8% и 5% само в рамките на борсовата сесия. Dow Jones се понижи с 0.1% след като по-рано беше натрупал 100 точки аванс. S&P 500 отстъпи с 0.4%, а NASDAQ – с 0.7%. Отчетът на Procter & Gamble надмина очакванията и книжата поскъпна с 2.6%.

Водещите индекси потънаха след като следобед британските депутати отхвърлиха ограничения срок за преразглеждане на сделката за Brexit, поради което е все по-вероятно удължаването на срока след 31 октомври. В същото време 47 щатски прокурори от САЩ стартираха общо антитръстовото разследване Facebook. Причината – съмнения, че компанията е изложила на риск потребителски данни, намалила е качеството на потребителския избор и е увеличила цената на рекламата. В крайна сметка акцията поевтиня с 4%.

В Европа немският DAX се размина с 0.05% от червената територия до 12754 пункта, френският САС прибави 0.17% до 5657, а британският FTSE напредна с 0.68 на сто до 7212 пункта. Швейцарската банка UBS обяви 16-процентен спад на печалбата на годишна база за третото тримесечие, но акциите успяха да избегнат по-сериозно движение. Novartis също изнесе данни – добра печалба и увеличени цели за 2019 донесоха 1% ръст на акциите. Силно впечатление направи Just Eat със скок от над 24% след изненадваща конкурентна оферта за близо 5 млрд. паунда за услугата за доставка на храна, надминавайки тази на холандската Takeaway.com.

Междувременно след срива в акциите на Netflix стана ясно, че американският телекомуникационен гигант Verizon ще предлага на клиентите си услугата на Disney – Disney+ безплатно за една година. Вчера Netflix изтри нови 4% от стойността си, a Amazon поевтиня с 1.12%.

Сезонът на финансовите отчети набира сили. Преди старта на сесията ще видим данните на Boeing, Caterpillar, Invesco, Nasdaq Inc. и Norfolk Southern. След края на борсовата търговия отчета си ще изнесат Ford Motor, Microsoft, PayPal Holdings, Tesla, eBay и много други.

Facebook

Вчера книжата на технологичния гигант претърпяха сериозен спад и предизвикаха пробив на 50-дневната ЕМА след новината, че  се провежда антитръстово разследване срещу Facebook. Компанията отдавна е на прицел на сенаторите и новината се отрази зле на акциите, които се устремиха отново към 200-дневната пълзяща средна. Впечатление прави и формирането на движение под възходящата линия на подкрепа от 2019 година още от края на септември, когато отново, макар и за кратко, имаше пробив на ЕМА 200. При спад под нея и задълбочаване на разследването е възможен  вход в къса позиция с цел 170 USD на акция.

EUR/CHF

Валутната двойка евро - швейцарски франк достигна локален минимум през септември и от началото на октомври движението е силно повлияно от биковете. След пробива на 50-дневната ЕМА, очакваме атака на 1,1055 и 1,1150 – хоризонтали, показващи ключови за цената нива на отваряне и затваряне в близкото минало. Очакваме валутната двойка да възстанови част от загубите от средата на годината и препоръчваме стоп/лимит поръчки за защита на позицията.

Copper US

Медта се изкачи над 28,60% от Корекцията на Фибоначи и след достигането на дъно в първия ден на септември се забелязва възходяща линия на подкрепа. Стохастик е в зона на прекупен пазар и след вчерашното отстъпване на цената няма да се изненадаме от тест на 50-дневната ЕМА. Неуспешен пробив би дал поле за атака на 267,55.

S&P 500

Широкият американски индекс много неуверено премина границата при 3000 пункта и вчера  реализира червена свещ. Не бихме се изненадали от отстъпване и нов спад под това ниво, което би могло да предшества поскъпване. Въпреки това в относително краткосрочен план нагласите ни са бичи. При всички положения препоръчваме краткосрочни позиции на инвеститорите с пласирани стоп и лимит поръчки предвид тенденцията за силно волатилен край на годината.
Коментари: 0