Лукойл очаква държавата да реши данъчната си политика в сектора

Русия трябва да представи нова форма на данъчно облагане за нефтения отрасъл

Лукойл очаква държавата да реши данъчната си политика в сектора
Автор: Александра Сотирова

„Лукойл” очаква Русия да приеме дългосрочна данъчна политика за нефтения сектор в страната, това заяви вицепремиер на компанията за добив на нефт и газ Азат Шамсуаров по време на форум в страната.

„Ние бихме искали, държавата да установи ясни дългосрочни правила (в законодателството и данъчното облагане – бел. ред.). Ние израснахме под такъв режим” – каза той. Шамсуаров отбеляза, че ясната политика позволява на компаниите да постигат максимален ефект от работа.

Изданието "Ведомости" съобщи, че Министерството на финансите на Русия тази седмица може да представи новата форма на данъчно облагане за нефтения отрасъл. Сега държавният бюджет получава средствата от сектора чрез мита и данък върху добива. От 2016 година се провежда политиката да се повишава данъка върху добива и те се понижава акцизът.

На последната среща с първия вицепремиер Игор Шувалов, Министерството на финансите предложи нови изчисления или сценарий, който предполага увеличаване на акцизите върху бензина и дизеловото гориво, коментират пред "Ведомости" двама държавни служители. 

През 2017 година Министерството на финансите на Русия възнамерява да събере от нефтения сектор допълнителни над 200 млрд. рубли (3 млрд. долара). Министерство на енергетиката обсъжда формата парите да дойдат като част от данъка върху добива и чрез части от акцизите. Интригата остава, в каква пропорция ще бъде разделено натоварването между данъка и акцизите – колкото повече се взимат от акцизи, толкова повече се отразява върху потребителите.   

Сега акцизните ставки на бензин и дизелово гориво са 10,130 и 5,290 рубли, по закон те трябва да се понижат през 2017 г. до 7,430 и 5,090 руб. Това беше част от данъчната маневра - намаляването на акцизите трябва да компенсира загубите от преработката на нефт в резултат на по-ниските цени на черно злато. Петролните компании са предложили компромис: през 2017 г. акцизът да не се намалява, като това ще осигури допълнителен бюджет 97-100 милиарда рубли, половината от необходимите 200 милиарда рубли.

Промените все още се обсъждат като има няколко варианта за да се запълни бюджета, но окончателно решение още не е взето. 

Коментари: 0