130 лв. ще ни струва пътят до морето и обратно

Предстои покачване на петрола, а оттам и на цените на горивата

130 лв. ще ни струва пътят до морето и обратно

Малко под 130 лв. ще ни излезе отиването до морето и връщането оттам през това лято. Това сочат сметките при очаквано поскъпване на бензина с 10 ст. за литър в разгара на сезона. Прогнозата е на енергийния експерт проф. Атанас Тасев, който уточни, че въпросният скок е спрямо настоящите цени на горивата.

В момента А-95 се продава най-скъпо в столицата – за 1,95 лв. за литър, като само през май цената на най-масовия бензин скочи с десетина стотинки. Това означава, че ако се сбъдне прогнозата на енергийния спец, в средата на юли и началото на август ще броим по 2,05 лв. за литър или малко отгоре. При среден разход на гориво от 7 литра на 100 км, отиване и връщане от София до Варна ще ни излезе 127 лв., а до Бургас – 110 лв., пише в. „Монитор“.

„Независимо дали цената на международните пазари ще се запази или падне, с идването на лятото цените на горивата у нас ще скачат“, коментира проф. Тасев.

Той обясни, че това е по чисто пазарни причини, тъй като никой няма да отмени почивката си на морето заради цената на бензина. Това води до по-голямо търсене и търговците използват момента, обясни експертът.

За една от най-популярните летни дестинации на българите – Гърция, сметката обаче излиза малко по-солена. Причината е, че горивото в южната ни съседка е доста по-скъпо, отколкото у нас.

В момента безоловният бензин в Гърция се продава средно за 2,66 лв. на литър. Ако допуснем, че лятото ще има минимално поскъпване до 2,70 лв., тогава пътуването до остров Тасос ще излезе 123 лв., от които над 70 лв. ще ни коства зареждането в Гърция. За сравнение според маршрутизатора на Мишлен, Тасос е с 15 км по-далече от София в сравнение с Бургас. 

105 лв. ще ни коства горивото до друга популярна дестинация за нашите туристи – Кавала. За бензина до Уранополи, който се намира на третия ръкав на Халкидики и в близост до Атон, ще трябва да заделим 128 лв., като около 75 лв. от тях ще оставим в Гърция.

30-ина литра ще ни трябват, за да стигнем до Нео Мармарис. Градчето се намира на 421 км от София, а бензинът дотам ще ни излезе максимум 150 лв., ако поскъпването не е над прогнозираното.

Разбира се, има варианти и да не се зарежда на гръцка територия, обясниха често летуващи в Гърция българи. Един такъв вариант е да се почива на остров Тасос, като на гръцка територия се влезе през Кърджали. Така последното зареждане в Кърджали и горивото е достатъчно за 10-дневен престой на Тасос, твърдят опитни туристи.

Проф. Тасев предупреди, че геополитическата ситуация в момента е много сложна и затова прогнозите могат да търпят промени. В момента се наблюдават обтегнати отношения между САЩ и Саудитска Арабия, като арабската държава дори заплаши, че ще изтегли 700 млрд. долара от щатската икономика.

От друга страна Иран и Русия се споразумяха за бартер петрол срещу АЕЦ, посочи Тасев. По думите му в момента обаче най-голямо влияние за петролните котировки има Китай, чиято икономика се свива по-бързо от очакваното. Не трябва да се забравят и пожарите в Канада. Отчитайки всички фактори, Тасев смята, че спадът на цените на петрола вече е приключил.

Поскъпване на горивата очаква и съветникът на икономическия министър Божидар Лукарски – Владимир Каролев. Той изчисли, че 0,75 лв. от цената на литър дизел е стойността на акцизите и ДДС. Останалите фактори, които влияят върху цената на дизела, се отнасят до сумата над тази „надбавка за държавата“.

Коментари: 0