МАЕ очаква първи годишен спад в търсенето на петрол от десетилетие

Прогнозата е търсенето на петрол да падне до 99.9 млн. барела на ден през 2020 г.

МАЕ очаква първи годишен спад в търсенето на петрол от десетилетие

Снимка: Unsplash

400 ~ 2 мин. четене

Годишното потреблението на петрол да намалее през 2020 г. – това предвижда Международната агенция по енергетика, като това би било първият годишен спад в търсенето на „черно злато“ от десетилетие насам, предава Reuters. Прогнозата на МАЕ идва в същия ден, в който цените на суровината се сринаха с 30% – най-големият дневен спад от 1991 г. насам. Причината за потъването на цените с една трета от стойността им бе ценовата война, която си обявиха Саудитска Арабия и Русия.

Енергийната институция очаква търсенето на петрол да падне до 99.9 млн. барела на ден през 2020 г., с което намали първоначалната си годишна прогноза с 1 млн. барела на ден и сигнализира за намаление в търсенето на годишна база с 90 хил. барела на ден – първото подобно от финансовата криза през 2008-2009 г.

Базираната в Париж институция посочва в доклада си, че при екстремен сценарий, при който правителствата не успеят да ограничат разпространението на коронавируса, който е засегнал над 100 хил. души, потреблението може да спадне с до 730 хил. барела на ден на годишна база.

Вирусът доведе и до рязък спад в индустриалната активност, особено в Китай и други азиатски икономики, както и в Италия, най-тежко засегнатата страна в Европа. Вирусът доведе и до забавяне на търсенето на сухопътен и въздушен транспорт.

Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол призова производителите да се „държат отговорно” в условията на епидемична криза, след като сделката за ограничаване на производството между ОПЕК и нейните партньори, в това число и Русия, се провали миналата седмица, което изпрати цените на петрола на четиригодишно дъно.

„В такъв момент на несигурност и потенциална уязвимост за световната икономика играта на руска рулетка с петролните пазари може да има тежки последици“, заяви Бирол пред репортери. Той допълни, че ниските цени на петрола могат да поставят много страни, произвеждащи „черно злато“ – като Ирак, Ангола и Нигерия, под „огромни“ финансови затруднения, които да подтикнат социално напрежение.

Според МАЕ след шока в търсенето на петрол през 2020 г., вероятно потреблението му ще отскочи силно и ще нарасне с 2.1 млн. барела на ден през 2021 г. След това обаче растежът ще се забави и ще нарасне само с 800 хил. барела на ден до 2025 г. поради по-бавния растеж в търсенето на транспортни горива и натиска за намаляване на емисиите на парникови газове.

Въпреки че търсенето на петрол се очаква да се покачи рязко, МАЕ запази прогнозата си за глобални доставки на петрол до голяма степен непроменена, като производственият капацитет трябва да нарасне с 5.9 млн. барела на ден до 2025 г., което значително превишава търсенето.

Очаква се ръстът на производството да се дължи най-вече на разширяването на добива на шистов газ в САЩ, както и от нарастващото производство в Бразилия, Гвиана и Канада, съобщи МАЕ.

Разширяването на производството в Ирак и Обединените арабски емирства ще компенсира спада в Либия и Венецуела, така че продукцията от ОПЕК ще нарасне с 1.2 млн. барела на ден до 2025 г., предвижда МАЕ.

Коментари: 0