Борисов обеща магистралата от София до „Калотина“ да е готова през есента

Заложеният по договор срок за завършване на магистрала \"Европа\" е май 2021 г., но премиерът иска хората да пътуват по нея за Нова година

Борисов обеща магистралата от София до „Калотина“ да е готова през есента

Снимка: кадър Facebook видео

7028 ~ 2 мин. четене
Магистралата от София до ГКПП "Калотина", наречена наскоро магистрала Европа, ще е готова предсрочно още тази есен. Заложеният по договор срок за завършването й е през май 2021 г., съобщи зам.-регионалният министър Николай Нанков, но премиерът Бойко Борисов обеща българите да могат да стигнат по нея до Белград по магистрала "Европа" тази Нова година.

Те двамата, заедно с вицепремиера Томислав Дончев, инспектираха строителните работи в участъка между Сливница и Драгоман, а както винаги всичко бе предавано на живо от джипа, управляван лично от премиера.

„Тези лотове ще станат за Нова година, който иска да ходи на бар, на ресторант в Белград, да може да ходи, дай Боже дотогава всичко да е минало”, коментира премиерът.

В участъка в района на Сливница ще има 11 големи съоръжения – един мост, пет надлеза, три селскостопански надлеза, два подлеза. Ще има и два големи пътни възела към града, обясни Нанков.

Трасето на АМ „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три участъка. Строителните работи на участъка между Драгоман и Сливница, с дължина 17 км, започнаха през май миналата година и се очаква да приключат до края на тази година.

Вторият участък е между ГКПП „Калотина“ и Драгоман с дължина 14.5 км, финансиран със средства от Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз и републиканския бюджет. Стойността на инвестицията е за близо 165 млн. лв., а срокът за нейното изпълнение е януари 2022 г., според по-ранни съобщения от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Изграждането на двата участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и град Сливница и разширяването му с второ платно до магистрален габарит. 

Третият участък от град Сливница до връзката със Северната скоростна тангента, с дължина 16 км, ще преминава по ново трасе.
Подкрепи Economic.bg