Майките на деца с увреждания втори ден излязоха на протест срещу Симеонов

Те са обидени от ново изказване на Симеонов, който нарече децата им \"деформирани, изкривени\"

Майките на деца с увреждания втори ден излязоха на протест срещу Симеонов

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Майките на деца с увреждания за втори ден се събраха пред Министерски съвет, за да поискат оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Те днес са обидени от новото изказване на вицепремиера, който по време на брифинга след Коалиционния съвет, в опит да разясни какво е имал предвид, когато е казал, че децата им са "уж болни", отново е използвал обидни думи като "деформирани, изкривени", което протестиращите смятат за недопустимо за речник на човек на такъв отговорен пост.

Недоволстващите от изказа на Симеонов отново скандират „Оставка“ и носят плакати „Симеонов, ти си срам“. Други лозунги са „За душата с увреждания няма протези и рехабилитация“, има и плакати с образа на вицепремиера, преобразен като Хитлер. Протестиращите развяват черни знамена. Майките призоваха тези, които ги подкрепят, да не блокират булеварда.

Повод за протеста е изказването на вицепремиера по демографската политика относно Закона за хората с увреждания. „Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарваха на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство и грижа за тях”, каза той.

Оставка обаче не последва като мотивът е, че с нея трябва да падне и цялото правителство. Така премиерът Бойко Борисов коментира исканата от майките оставка. На Коалиционния съвет на „Обединени патриоти“ днес тя беше обсъдена като след него стана ясно, че вицепремиерът Красимир Каракачанов няма да я поиска. Оставка обаче поиска лидера на „Атака“ и председател на политическата група Волен Сидеров като партията му свали доверието си от Валери Симеонов.  

Коментари: 0