Македонският парламент одобри договора за новото име

Македонският парламент одобри договора за новото име

Снимка: БТА

Македонският парламент ратифицира споразумението с Гърция за промяна на името на бившата югославска република. Пленарната сесия беше бойкотирана от главната опозиционна партия.

69 от депутатите са гласували „За”, а 40 са били против споразумението, което променя официалното име на страната в Република Северна Македония.

Опозиционната националистка партия ВМРО-ДПМНЕ бойкотира заседанието.

Проектозаконът изискваше мнозинство от най-малко 61 депутати, необходими за кворум.

Преди вота премиерът Зоран Заев защити „историческото” споразумение пред Народното събрание, заявявайки, че е достойно и приемливо решение и за двете страни.

Законодателите на 19 юни стартираха процеса на ратифициране на споразумението, след като стотици протестиращи се събраха в центъра на Скопие за трети ден.

Споразумението, подписано от външните министри на двете страни на 17 юни, приключва 27-годишния спор между Атина и Скопие и прокарва пътя на Македония да започне преговори за членство с Европейския съюз и НАТО.

Но това ще отнеме месеци докато завърши и ще се изправи пред няколко препятствия по пътя. Едно от тях е обещаното от президента Георге Иванов вето на сделката.

Това ще принуди законодателите да повтарят гласуването и ако споразумението бъде ратифицирано отново - този път с абсолютно мнозинство - Иванов няма да може да го блокира.

Заев обеща да проведе референдум за сделката по-късно тази година. Ако македонците гласуват „за” новото име, следващата стъпка ще бъде законодателите да одобрят конституционно изменение, което формално променя името на страната.

След това гръцкият парламент ще гласува сделката, която раздели управляващата коалиция и беше отхвърлена от повечето опозиционни партии.

Коментари: 0