Македонският президент наложи вето върху споразумението за името

Георге Иванов заговори за поне пет години затвор заради ратифицирането на документа

Македонският президент наложи вето върху споразумението за името

Снимка: БТА

Македонският президент Георге Иванов наложи вето върху споразумението за името, сключено между премиера Зоран Заев и гръцкия му колега Алексис Ципрас, предават македонските медии.

На 20 юни македонският парламент одобри името на страната да бъде променено на „Северна Македония” (сега за вътрешна употреба се използва Република Македония, а на международно ниво - Бивша югославска република Македония). Днес обаче Иванов отказа да подпише споразумението и така окончателно да се сложи крайна спора за името между Атина и Скопие.

По думите на македонския държавен глава документът противоречи на Наказателния кодекс на страната и за споразумението може да се наложи присъда от пет години на премиера Заев.

В писмо, изпратено до парламента, Иванов излага общо пет причини за отказа си да подпише споразумението. Първо, той посочва, че няма право да го подпише, защото в предизборната си програма от 2014 г. е посочил, че няма да приеме промяна на македонската конституция с цел промяна на името на държавата. Президентът добавя, че не приема идеи, които заплашват македонската национална идентичност.

Второ, според президента споразумението излиза извън обхвата на резолюции 817 (1993) и 845 (1993) на Съвета за сигурност на ООН, защото в тях се говори за „различие около името на държавата”, а не за „различия”, както пише в споразумението между Македония и Гърция.

Трето и четвърто, посочва Иванов, споразумението не е ратифицирано в съответствие с македонската конституция и конкретно в съответствие с членове 51, 118 и 119. В чл. 119 се казва, че международните договори подписва президентът, а може да ги подпише и правителството, ако това е определено със закон.

Пето, според президента на Македония споразумението поставя страната му в подчинение и зависимост от друга държава – Гърция. За това чл. 308 от Наказателния кодекс предвижда присъда от поне пет години затвор. „Узаконяването на това споразумение създава правни последици, които са основа за престъпление”, отбелязва Иванов в края на писмото си.

Миналата седмица Заев обяви, че ако Георге Иванов не подпише договора за името с Гърция, след като гражданите гласуват за него на референдум, парламентарното мнозинство ще поиска импийчмънт на държавния глава, т.е. премахването му от поста.

Днес премиерът каза, че е сигурен в успеха на референдума за името. Ако обаче народното допитване се провали, той ще подаде оставка.
Коментари: 0