Макрон номинира кмет за премиер на Франция

Кандидатурата на 46-годишния Едуар Филип може да донесе по-широка подкрепа за движението на президента \"Република, напред\" на предстоящите парламентарни избори

Макрон номинира кмет за премиер на Франция
828 ~ 1 мин. четене

46-годишният Едуар Филип, консерватор от умереното крило на основната дясноцентристка партия "Републиканците" и кмет на Хавър е номинацията на новоизбрания френски президент Еманюел Макрон за премиер на Франция. Новината съобщи генералният секретар на Елисейския дворец Алексис Колер, пише британският "Телеграф".

Макрон се стреми да сложи край на традиционното разделение ляво-дясно в политиката, което доминира във Франция в последните десетилетия и да си спечели широка база от поддръжници за движението си "Република, напред" за предстоящите парламентарни избори през юни, коментира изданието.

Филип е близък сътрудник на бившия френски премиер Ален Жюпе, който води модерното крило на републиканците и по-рано заяви подкрепа за Макрон.

За първи път във френския политически живот се случва президентът да номинира за министър-председател човек извън своята политическа партия, без да е принуден да го прави заради парламентарна загуба, коментира още "Телеграф".
Опитен юрист, Филип е работил като директор "Публични комуникации" за държавната ядрена компания Areva между 2007 и 2010 г., преди да стане депутат през 2012 г, а после и кмет на Хавър от 2014 г.

И той, като Макрон, е завършил ENA. Дете на учители, в свободното си време обича да тренира бокс и колекционира копчета за ръкавели. 

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате на нашата страница във Facebook или да използвате нашия RSS фийд, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Подкрепи Economic.bg