Столична община дава 88 млн. лв. за нова билетна система

Срокът за подаване на документи е 60 дни, а за изпълнение - 24 месеца

Столична община дава 88 млн. лв. за нова билетна система
3173 ~ 1 мин. четене

До 2020 г. в София трябва да заработи нова система за таксуване в градския транспорт. Това става ясно от обявената процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка, внедряване и поддръжка на интегрирана автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение в градския транспорт в Столична община.

Процедурата е открита днес, срокът за подаване на документи от желаещите е 60 дни, а за изпълнение - 24 месеца. Прогнозната стойност на поръчката е 88 млн. лева без ДДС.

Първоначалният срок за изпълнение бе удължен от 18 на 24 месеца заради обема от работа, която предстои. Системата предвижда 15 хил. устройства да бъдат монтирани в над 1350 превозни средства от градския транспорт и да бъдат интегрирани с множество съществуващи системи както на столична община, така и в самите транспортни дружества. Работата ще се извършва през нощта, тъй като превозните средства през деня работят.

Новата тикет система ще осигури подобрени удобства при използването на градския транспорт в столицата – ще може да се използва един превозен документ за цялата транспортна система, както и заплащане според разстоянието или времето. Допълнително удобство ще е възможността и за дистанционно плащане или зареждане на карти.

Видео-наблюдение ще гарантира по-голяма сигурност, ще следи за редовността на пътниците и поведението на контрольорите. Системата ще дава надеждна информация за пътникопотока, а така ще спомага за вземането на точни оперативни решения.

С новата тикет-система столичани ще получат по-добро обслужване и се предвижда да носи приходи на града от иновативни канали. Очакваното дневно натоварване на системата: над 1 млн. транзакции, а прогнозна стойност на паричните транзакции за 10 години е над 1.5 млрд. лв.

Подкрепи Economic.bg