Макрон обяви нова пълна блокада във Франция

Единствената разлика с предишната е, че училищата остават отворени

Макрон обяви нова пълна блокада във Франция

Снимка: БТА

Франция ще се върне към национална блокада от петък, за да се опита да овладее ръста на новите случаи с Covid-19, който заплашва да излезе извън контрол, обяви френският президент Еманюел Макрон в обръщение към нацията в сряда вечер.

Новите мерки отразяват двумесечното блокиране, което Франция наложи през пролетта, когато хоспитализираните с Covid-19 и смъртните случаи, причинени от заразата, достигнаха своя връх. Но за разлика от предишната блокада сега повечето училища, детски градини и фабрики ще останат отворени, обясни Макрон.

Във вторник Франция съобщи за 523 нови смъртни случая от коронавирус през предходните 24 часа, най-високият дневен брой от април насам. Лекарите предупредиха, че интензивните отделения рискуват да бъдат претоварени.

Еволюцията на вируса във Франция надмина дори най-песимистичните прогнози“, заяви президентът.

Новите мерки предвиждат ресторантите и баровете в цялата страна да затворят, а дистанционният режим на работа да е за предпочитане, когато това е възможно. Гражданите ще могат да напускат домовете си само с цел работа, да помагат на уязвими лица, да отидат на лекар и да пазаруват хранителни стоки. Границите на Франция ще бъдат затворени за туристи и ще бъдат въведени задължителни бързи тестове за всички, които влизат в страната, допълни Макрон. Вътрешното пътуване между регионите също е забранено.

Новите мерки ще бъдат в сила до средата на декември и ще бъдат преоценявани на всеки 15 дни, за да се види дали работят.

Ограниченията, въведени през последните няколко седмици, които включваха вечерен час в някои от най-силно засегнатите райони, бяха недостатъчни в борбата с втора вълна“, добави президентът.

Той обеща широка икономическа подкрепа за хората и бизнеса, засегнати от новата блокада.

Обявяването на мерките във Франция идва само часове след като Германия обяви затваряне на заведенията и редица търговски обекти от 2 ноември.

Коментари: 0