Макрон се надява Тръмп да преосмисли Парижкото споразумение

Според него американският президент е отговорен пред историята за решението си

Макрон се надява Тръмп да преосмисли Парижкото споразумение

Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон изрази надежда, че американският му колега Доналд Тръмп ще преосмисли оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата. „Съжалявам, че го казвам, но мисля, че това е голяма отговорност пред историята и съм почти сигурен, че моят приятел, президентът Тръмп ще си промени мнението в идните месеци или години“, коментира френският държавник в интервю пред CBS. 

Думите му идват в навечерието на днешната среща на върха за климата в Париж. 

Макрон сподели мнение, че е „извънредно агресивно човек сам да вземе решение“ за оттегляне от споразумение, сключено от над 190 държави през 2015 г. В тази връзка той обясни, че не е готов за нови преговори, но „съм готов да приема Тръмп, ако той реши да се върне към споразумението“. 

Макрон иска да бъде начело на световната борба за климата и днес събира в Париж десетки лидери, за да се опита да ускори недостатъчното финансиране на инициативите срещу климатичните промени. 

„Ако решим да бездействаме и да не променим начина, по който произвеждаме, по който инвестираме, ще бъдем отговорни за милиарди жертви. Не искам да бъда лидер, който ще изпадне в подобна ситуация, затова да действаме сега“, коментира той, цитиран от БТА. 

Срещата на високо равнище се провежда на втората годишнина от подписването на Парижкото споразумение през 2015 г. Тогава САЩ се включи в него, но малко след встъпването си в длъжност настоящият президент Доналд Тръмп оттегли страната. Мотивът му бе, че споразумението е несправедливо и дава възможност на други страни да постигнат превъзходство над американската индустрия. 
Коментари: 0