Макрон: Tрудовите закони на ЕС са предателство към европейските принципи

Така започна първата европейска визита на френския президент, която утре ще продължи и в България.

Макрон: Tрудовите закони на ЕС са предателство към европейските принципи

Еманюел Макрон

Снимка: Twitter

Френският президент Еманюел Макрон определи трудовите закони на Европейския съюз за командированите работници като предателство към европейските принципи. Така започна неговата първа европейска визита, която утре ще продължи и в България. 

След среща с австрийския канцлер Кристиан Керн Макрон подчерта, че Франция и Австрия имат общо виждане по тези въпроси и че Париж и Виена са на мнение, че европейската директива за командированите работници облагодетелства социалния дъмпинг в полза на страните от Източна Европа.

Единният европейски пазар и свободното движение на работници не означава да се създава по-слаба конкуренция (чрез намаляване на заплатите и жизнените стандарти - бел. р.) в сферата на социалното законодателство, посочи Макрон, цитиран от Ройтерс.

"Тъкмо това подхранва популизма и подкопава доверието в европейския проект", допълни френският президент, призовавайки за реформи, които да защитават по-добре европейските граждани от глобализацията.

Макрон потвърди отново приоритетите си за бъдещето на ЕС и еврозоната, посочвайки целта за създаване на бюджет и парламент на еврозоната, социална основа и данъчна хармонизация. По думите му, съществуват "общи гледни точки" с Австрия по тези въпроси и предложения в тази посока ще бъдат направени до края на 2017 година.

Във Франция има над 286 хил. регистрирани командировани работници, като над 50% от тях работят в сферата на строителството. Има обаче още 300 хил., които не са регистрирани.

Така не се спазва местното трудово законодателство, а възнагражденията на неофициалните работници са в пъти по-ниски от тези във Франция. Така се създава социален дъмпинг, смята Макрон.

Френският президент изрази и необходимостта от засилване на сътрудничеството между държавите в борбата с тероризма. "Ние изразяваме солидарността си с Испания и с всички страни, които граждани са били ранени по време на  атентата в Барселона".

По-късно днес в Залцбург той ще се срещне и с премиерите на Чехия и Словакия - Бохуслав Соботка и Роберт Фицо.

Коментари: 0