Малайзия отзова посланика си в Северна Корея

Отношенията между двете страни се обтегнаха след убийството на доведения брат на Ким Чен Ун

Малайзия отзова посланика си в Северна Корея
4463 ~ 1 мин. четене
Малайзия отзова посланика си в Пхенян, след скандала с убийството на доведения брат на Ким Чен Ун - Ким Чен-нам, предаде BBC. 

"Малайзийският посланик в Пхенян бе отзован в Куала Лумпур за консултации", съобщиха от Министерството на вътрешните работи в страната. 

Миналата седмица Ким Чен-нам умря на летището в Куала Лумпур, чакайки полета си. Според властите в Малайзия той е бил отровен. Полицията издирва четирима заподозрени. 

Северна Корея за момента остава без коментар по случая, въпреки, че Южна Корея продължава да твърди, че Пхенян стои зад убийството. 

Междувременно Малайзия отказа да освободи тялото на Ким Чен-нам без аутопсия, което накара посланика на Пхенян в Малайзия да обвини Куала Лумпур в "заговорничене с враждебни сили" и прикриване на информация. 

От външното министерство на Малайзия определиха обвиненията като безпочвени и заявиха, че е тяхно задължение да направят разследване за смъртта на Ким Чен-нам.

Убийството на доведения брат на севернокорейския лидер обтегна отношенията между двете страни, въпреки че Малайзия бе една от малкото, които поддържаха дипломатически отношения със Северна Корея. 
Подкрепи Economic.bg