Малайзия ще плати до $70 млн. за намирането на изчезналия през 2014 г. самолет

На наетата частна американска компания ще бъде платено, само ако намери изчезналия през 2014 г. самолет

Малайзия ще плати до $70 млн. за намирането на изчезналия през 2014 г. самолет
988 ~ 2 мин. четене

Малайзия ще плати до 70 млн. долара на американска компания за изследване на морското дъно, за да намери мистериозно изчезналия на 8 март 2014 г. самолет Boeing 777, изпълняващ полет MH370 на Malaysia Airlines, пише Reuters. Компанията ще направи търсене в непроверявана досега зона в южната част на Индийския океан.

През януари 2017 г. Австралия, Китай и Малайзия приключиха безрезултатно претърсване на област от 120 хил. квадратни километра, което струваше общо 157 млн. долара. Разследващите тогава настояваха търсенето да се разшири и да обхване територия с площ 25 хил. квадратни километра, разположена на север от проверената по-рано.

Изчезването на самолета, който пътуваше от Куала Лумпур към Пекин с 239 души на борда, се нарежда сред най-големите световни мистерии в авиацията. Няколко часа след излитането на самолета, наземните служби губят контакт с него, без какъвто и да е сигнал за бедствие или проблем. От малкото налична информация проверяващите установиха, че машината е променила рязко курса си на юг. Но въпреки рекордно голямата област, обхваната от претърсването, не е намерена следа от катастрофа.

Малайзийският министър на транспорта Лиоу Тионг Лай коментира, че базираната в Хюстън частна фирма Ocean Infinity ще търси MH370 приоритетно именно в тази територия с площ 25 хил. кв. км. На нея ще ѝ бъде платено единствено, ако открие самолета. Според Лай търсенето ще бъде приключено в рамките на 90 дни.

На Ocean Infinity ще бъдат платени 20 млн. долара, ако машината бъде намерена в радиус от 5000 кв. км, 30 млн. долара при радиус от 10 хил. кв. км и 50 млн. долара при радиус от 25 хил. км. При повече претърсена площ компанията ще получи 70 млн. долара.

Подкрепи Economic.bg