Малкият бизнес във Великобритания е изправен пред фалит

Рекордните 250 000 фирми може да затворят в следващата година

Малкият бизнес във Великобритания е изправен пред фалит

Снимка: Unsplash

1496 ~ 1 мин. четене

Рекорден брой малки фирми – 250 000 от общо 5.9 млн. малки предприятия на територията на Обединеното кралство, може да фалират през следващите 12 месеца, предупреждават от Федерацията на малкия бизнес. За да се избегне този сценарий, те имат нужда от допълнителна помощ от правителството за справяне с последиците от пандемията, става ясно от съобщението на организацията.

Оттам вече са представили на правителството от какво се нуждаят компаниите, за да оцелеят и се надяват на одобрение. „Разработването на мерки в подкрепа на бизнеса не върви „ръка за ръка“ с нарастването на ограничителните мерки. В резултат на това рискуваме да загубим стотици хиляди малки предприятия“, казва Майк Чери, председател на Федерацията на малкия бизнес във Великобритания, цитиран от BBC.

„Директорите на малките компаниите, новоназначените служители и заетите във веригите за доставки остават без никаква финансова помощ от държавата“, казва още той. По изчисления на Федерацията, собствениците на малките предприятия, за които няма отпуснати средства, са между 700 000 и 1.1 млн. души.

Ако бъде приета от правителството, предложената схема за подпомагане на доходите на директорите ще им изплати безвъзмездни средства в размер до 7 500 британски лири за покриване на три месеца пропуснати търговски печалби. Те обаче ще са достъпни за тези, които печелят под 50 000 паунда годишно.

От Министерството на финансите заявиха, че понастоящем нищо не е планирано. „Нашите схеми за подпомагане са създадени, за да получат помощ на онези, които се нуждаят най-много, като същевременно защитават данъкоплатците от измами, но, разбира се, ние държим всичко под контрол и винаги сме отворени за по-нататъшни идеи“, казват още от ресорното министерство на Обединеното кралство.

Подкрепи Economic.bg