Манчев: Политически натиск може да провали АЕЦ „Белене“

Бъдещето на АЕЦ „Белене“ отново е във фокуса на вниманието

Манчев: Политически натиск може да провали АЕЦ „Белене“

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Голяма е възможността политически някой да ни натисни и да ни каже: „Няма да правите проекта“ за АЕЦ „Белене“. Това каза председателят на Български атомен форум Богомил Манчев в ефира на bTV тази сутрин. Той коментира още, че и политическият живот вътре в страната винаги е пречел на икономическото развитие.

Нови ядрени мощности

Бъдещето на АЕЦ „Белене“ отново влезе във фокуса на вниманието, след като миналата седмица бяха получени писмени отговори от Европейската комисия след запитвания на граждани и медии, от които стана ясно, че проектът има нужда от нова нотификация.

Прогнозната цена от 9-10 млрд. лв. за изграждането на новата атомна централа ще си остане същата според Манчев. Той обясни, че проектът би могъл да се оскъпи от закупуването на ядрени мощности, каквито обаче ние вече имаме.

А какво би станало с тях, ако все пак проектът АЕЦ „Белене“ се провали? Един от тиражираните сценарии е, че те може да се използват за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Според Богомил Манчев обаче това би отнело поне 15 години, а след толкова много време не е сигурно, че мощностите ще са все още годни за използване.

„Те може да бъдат годни, ако са добре съхранявани. В момента се съхраняват по всички процедури от производителя“, каза той. По думите му, освен че може и да бъдат продадени, „по-лошото е, че може да ги нарежем“, какъвто случай историята помни в Украйна.

Коментари: 0